Няколко са сигналите, получени при обществения посредник на Община Бургас Тодор Стамболиев във връзка с начините на плащане на електрическата енергия за небитовите потребители от страна на ЕВН (ЕVN). В писмо до медиите, той посочва конкретен пример с клиент на дружеството, който живее в къща без Акт 16 и използва промишлен ток.  
"Жалбоподателят констатира, че освен сметката за консумирана електроенергия, има и още една фактура, определена като "етапна". И двете фактури са с една и съща дата. От центъра за обслужване на клиенти на ЕВН научава, че: "от този месец ноември 2022 година доставчикът на електроенергия въвежда етапна фактура, която представлява 50 на сто от предходната фактура на клиенти с промишлено електричество и че тя трябва да бъде платена с цел доставчикът да има сигурност в нестабилния пазар на енергоресурси".
Тази сума щяла да бъде възстановена следващият месец, но отново трябвало да се плати нова етапна фактура, състояща се от 50 на сто от стойността на консумираната електроенергия за текущия месец. Това било обяснено на жалбоподателя, пише Тодор Стамболиев. 
Според Стамболиев за много собственици на имоти, включително ползвани за жилищни нужди, е факт, че по една или друга причина не притежават Акт 16 сградите, които обитават. Затова и всички те плащат електрическа енергия по цени за промишлени потребители. 
"Днес вече имам няколко позвънявания по телефона с оплаквания по темата. Очаквам голямо обществено напрежение, особено в навечерието на предстоящите зимни месеци, в навечерието на предстоящите коледни и новогодишни празници", каза Стамболиев пред БТА. Според общественият посредник, не е изключено да има такива, които няма да са в състояние да платят сметките си и ще затворят или бизнеса си, или ще посрещнат на студено празниците. Той ще постави въпроса пред омбудсмана на България и пред Комисията за енергийно и водно регулиране, за да се провери, доколко това решение на "EVN България Електроснабдяване" е съобразено с изискванията на Закона за енергетиката и Наредбите, приети въз основа на него.
В отговор за БТА от ЕВН обявиха, че на практика месечната фактура за промишлените потребители се разделя на две, но при никакви обстоятелства не се изискват авансови плащания. 
"Има случаи, в които по една или друга причина собствениците не са приключили процедурите си по строителството. А докато не се финализират процедурите по въвеждане в експлоатация на една жилищна сграда например, по закон тя се захранва по така наречените "времянки", тоест не се заплаща битова цена за електроенергия. И всъщност се стига дотам, както пише и в сигнала на обществения посредник на Бургас, че един човек може да живее в една сграда, използвайки я за жилище, той е битов потребител сам по себе си, но тъй като няма приключила процедура по въвеждане в експлоатация на сградата, той получава захранването си на цени за промишлени потребители. Тук няма как ние да направим едностранно наши разграничения. Разбираме притеснението у хората, но в крайна сметка отговорността за довеждане на процедурата за въвеждане в експлоатация на една сграда докрай, не е при нас", каза Петър Костадинов, ръководител на Отдел "Комуникации" в ЕВН България. 
По думите му месечните фактури за електроенергия за бизнеса са разделени на две, което не означава, че има натоварване на потребителите с допълнителни разходи или авансови вземания. 
"Това касае само и единствено бизнес клиентите. Тези, които са избрали ЕВН за свой доставчик от свободен пазар, ще заплащат месечните си задължения на две части. Това е необходимо за нас. За да можем да им доставим електроенергията, ние я купуваме от Българската енергийна борса по-рано, отколкото клиентите ни я заплащат. Тоест – няма как да осигурим паричен поток, предвид развитието на цените на свободния пазар, ако не разделим плащанията на две. Но казвам отново – тази промяна не значи, че нашите клиенти се натоварват с допълнителни плащания. Те не плащат нищо занапред, нищо авансово. И тъй като има две плащания, логично трябва да има и финансов документ, затова и фактурите са две", обясни Костадинов. 
Новият начин на плащане на всеки 15 дни е в сила от ноември, посочи той. Костадинов заяви, че няма как подобна практика да бъде приложена за битовите потребители.