Всяка една инвестиция от такъв мащаб и особено с такава специфика на производството е крачка напред за българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев при официалното откриване на завода за автокомпоненти на „Теклас България“ във Враца.
България има нужда от високотехнологични, експортно ориентирани предприятия, с висока добавена стойност и със значим принос за модернизацията на страната, допълни той. Радев отбеляза, че компанията не е преставала да вдига своите обороти още със стъпването си на българския пазар, като инвестира непрекъснато в иновативна дейност и се превърна в ключов играч в автомобилния сектор на България. Президентът подчерта, че създаденият научноизследователски център на компанията в България диктува модата и стандартите за такава продукция. По думите му прави впечатление политиката на фирмата за опазване на околната среда и амбициите за създаване на собствена енергийна база в заводите ѝ, както и корпоративната ѝ социална отговорност и социална подкрепа към нейните служители. 
Държавният глава участва в официалната церемония по откриването на завода във Враца, който е шестият за компанията. В изграждането на предприятието са вложени над 20 милиона лева. В него работят 300 души от общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Борован, като перспективата е за разширяване на производството и увеличаване на работните места. 
Символично начало на производствената дейност в завода дадоха кметът на Враца Калин Каменов и изпълнителният директор на „Теклас България“ Неби Анъл. След това официалните гости разгледаха производственото хале и роботизирания склад на предприятието. Сред гостите бяха посланикът на Турция Айлин Секизкьок, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, кметът на Кърджали Хасан Азис, областните управители на Враца и Кърджали Георги Митов и Даниел Делчев. Президентът Румен Радев, Неби Анъл, Калин Каменов и Хасан Азис засадиха дръвче в края на церемонията. 
Създадената през 1971 г. компания „Теклас“ има заводи за различни компоненти и автоматизирани системи за управление в България, Сърбия, Турция, Китай, Мексико и САЩ, като работи с най-големите автомобилни компании по света. Очакваният общ оборот за тази година ще бъде един милиард лева, съобщи изпълнителният директор на дъщерната българска компания Неби Анъл. В България инвестициите на „Теклас“ са в размер на 190 милиона лева, като значителна част от тях са вложени в научно-изследователския център на компанията край Кърджали.