Съветникът на министър-председателя Гълъб Донев и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет ген. Данчо Дяков коментира по време на кръглата маса за действия срещу „войната по пътищата“, че този проблем изисква устойчивост и последователност за противодействие. Той определи противодействието на пътния травматизъм като маратон, в който трябва да участват много хора.
Основният стълб, който трябва да противодейства, е българското общество и държавата в лицето на трите власти, добави ген. Дяков. Той увери, че премиерът ще бъде запознат с предложенията, направени по време на дискусията.
Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов коментира, че отговорните лица трябва да поемат ангажимент пред близките на жертвите по пътищата това, което се е случило, да не се повтаря с други хора. Ние трябва да имаме пред тях дълг, който да ни обедини всички, добави той.
Според него пътната безопасност е споделена отговорност на държавните институции, неправителствените организации, обществото и гражданите.