Млада жена от Сливен ще предостави средствата от продажба на книгата си в подкрепа на жертви на домашно насилие.
Михаела Димитрова, която е на 28 години, ще представи утре своята книга "Пътят към изгрева" от 19:00 часа в сградата на Съюза на българските журналисти в София. Ще бъде организиран и търг в подкрепа на фондация ПУЛС и кризисния им център в гр. Перник, които повече от 20 години оказват помощ и подкрепа на пострадали от насилие или трафик на хора. Това съобщи в интервю за БТА Славка Димитрова, майка на авторката.
Михаела е възпитаничка на Хуманитарната гимназия "Дамян Дамянов" в Сливен, завършва философия и публична администрация в СУ "Климент Охридски". Увлича се по писането в ученическите си години, разказва майка й.
"Пътят към изгрева" е втората й книга, която посвещава на жертвите на домашно насилие или според статистиката "всяка четвърта жена" в България. Сюжетът на новелата проследява част от живота на главната героиня Мария, която попада в тази плашеща статистика. Авторката показва докъде може да се стигне в ситуация на безсилие и страх. Последиците могат да бъдат с фатален край, ако не се даде гласност на проблема, смята тя. Целта на новелата е жертвите на насилие да се припознаят като такива и да открият кураж да се борят с това. Мария се изправя срещу своя насилник и извървява "пътя към изгрева". "Финалът бе неочакван за мен, но той дава надежда на всички онези, които са я загубили", коментира Славка Димитрова.
Неслучайно за представянето на книгата е избран 25 ноември - Международен ден за борба с насилието срещу жени. Предстои младата писателка да даде гласност на своята кауза и в родния си град - в Пресклуба на БТА в Сливен.