Разходите, които британското правителство ще трябва да понесе заради мерките, помагащи на домакинствата да платят сметките си за енергия, ще скочат над два пъти през 2023 г. до около 5 млрд. бр. лири (6 млрд. долара) на месец, предаде ДПА. 
Преди месец британският енергиен регулатор "Офджем" (Ofgem) повиши ценовия таван за енергията, но решението му няма да увеличи сумите, които домакинствата ще трябва да плащат за газ и ток. Това обаче ще наложи на властите да покриват 33 пенса за единица електричество и близо 7 пенса за единица газ, използвани в домовете на британците.  Съответно, разходите по правителствената схема за гарантиране на цените на енергията, ще скочат от 7,8 млрд. лири през последните три месеца на 2022 г. до 15,1 млрд. бр. лири през първите три месеца на идната година, според оценки на енергийния консултант "Оксилион" (Auxilione). 
По този начин държавната хазна вероятно ще бъде подложена на значителен натиск през идните месеци заради повишаващите се цени на газа.    Службата за бюджетна отговорност същевременно миналата седмица публикува оценка, според която последиците от колапса на енергийния доставчик "Балб енерджи" (Bulb Energy) преди година, може да струват 6,5 млрд. бр. лири.     Без подкрепа от правителството цените за средностатистическо домакинство биха достигнали 67 пенса на единица електричество вместо 34 пенса и 17 пенса на единица газ вместо 10,3 пенса. Средната сметка би скочила до около 4279 бр. лири годишно вместо 2500 бр. лири, колкото ще се плаща със субсидията. От април обаче щедростта на властите ще намалее и домакинствата ще трябва да плащат по 3000 бр. лири.    Тази сума е за домакинствата, които използват усреднено количество енергия. Потребителите, които използват повече, ще плащат по-големи сметки, а които използват по-малко - по-ниски. 
По-рано ценовият таван регулираше размера на сметките за газ и електричество. Той обаче е базиран на цената, която енергийните доставчици плащат за покупката на газ и електроенергия на пазарите на едро. През последните две години газът силно поскъпна и таванът би трябвало да нарасне рязко от малко над 1100 бр. лири до рекордната сума, която ще влезе в сила от януари, в рамките на едва 14 месеца. 
Сега таванът все още регулира колко получават доставчиците за енергията, потребявана от клиентите им, но сметката се поделя между домакинствата и правителството. Схемата позволява разходите на гражданите да останат без промяна, но засяга държавните финанси.