Средства за обследване на енергийната ефективност и изготвяне на инвестиционни проекти за реконструкция и модернизация на уличното осветление на седем населени места гласува на днешното си заседание Общинският съвет в Плевен. Това са селата Горталово, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Ралево, Тодорово и Тученица, които са с кметски наместници, без самостоятелен бюджет. 
Предложението бе внесено като допълнителна точка в дневния ред на сесията от кмета Георг Спартански. Той обясни, че са нужни около 20 000 лв. Процедурата по обследването се очаква да е с продължителност от един месец. 
Целта е след като бъде извършено това обследване и изготвени инвестиционните проекти да се кандидатства за финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост на дейности по изграждане на системи за външно изкуствено осветление на малки населени места. По него се предвижда предоставяне на средства за реконструкция и модернизация на вече съществуващи общински системи.
"Въпросът е изключително актуален на фона на енергийната криза, от която все още не сме излезли", коментира Спартански. 
Общинският съвет прие нужните средства да бъдат осигурени чрез промяна в Инвестиционната програма на Община Плевен за тази година.
Както БТА писа, в резултат на успешно изпълнен проект бе подменено изцяло уличното осветление в град Плевен, а от общинската управа отчетоха близо 40 процента икономия на електроенергия месечно.