Британското правителството ще преустанови отпускането на ново финансиране за асоциация за отдаване на жилища под наем, отговорна за имот, където двегодишно момче почина след продължително излагане на мухъл, съобщи ДПА.
Малкият Ауаб Исхак почина през декември 2020 г. от респираторно заболяване, причинено от мухъл в апартамент на жилищната организация "Рочдейл Бороулайд Хаузинг" (Rochdale Boroughwide Housing - RBH), разполагащ с една спалня, в която детето е живяло с родителите си, в Рочдейл, графство Голям Манчестър.
Днес представител на правителството заяви, че организацията, която държеше апартамента, няма да получи очакваното финансиране от 1 милион лири (1,2 милиона долара) по Програмата за достъпни жилища (Affordable Homes Programme), както и че няма да бъдат сключвани с нея нови договори по програмата, докато Регулаторът на социалните жилища не приключи своето разследване, а  "Рочдейл Бороулайд Хаузинг" докаже, че е отговорен наемодател.
Британският министър по въпросите на жилищното строителство Майкъл Гоув каза, че компанията е "подвела своите наематели, така че няма да получи нито стотинка допълнително финансиране за нови жилища от парите на данъкоплатците", докато не постъпи правилно спрямо наемателите си.
"Нека това бъде предупреждение към другите доставчици на жилища, които пренебрегват жалбите и не изпълняват задълженията си към наемателите. Ние няма да се поколебаем да действаме", предупреди Гоув.
По думите му "всеки заслужава правото да живее в безопасен, приличен дом и това правителство винаги ще действа, за да защити наемателите".
Като част от по-широк натиск от страна на властите срещу лошите условия за живот, британският министър ще блокира всеки доставчик на подобни услуги от ново финансиране по Програмата за достъпни жилища, при положение, че нарушава потребителските стандарти на регулаторите.