"В най-кратки срокове стартираме и нова услуга в подкрепа на българския експорт – издаване на гаранции по изпълнение на договори с бенефициенти от ЕС за компании, които реализират износ на стоки или услуги от България", обяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов на събитие, част от инициативата "Корпоративна среща с бизнеса" на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), съобщиха от Министерството.
По думите на министъра това е още един инструмент, който да намали финансовия натиск над българските компании, които работят на чужди пазари и който ще ги направи по-конкурентоспособни.   
Друга подкрепа за бизнеса, обявена също днес от министъра, е свързана с възможността компаниите да заявяват онлайн консултация с БАЕЗ, като експерт на институцията ще обсъди индивидуалните нужди на фирмите и ще предложи продукти, които да подпомогнат растежа и излизането им на нови пазари. По думите на Никола Стоянов БАЕЗ разработва интерактивен модул, чрез който записването на подобни консултации ще става изцяло онлайн. 
"С Българската агенция за експортно застраховане сме в постоянен контакт, за да създаваме повече възможности за българските компании да излизат и да се позиционират на нови пазари", подчерта министър Стоянов. Той допълни, че е много важно компаниите да имат пряк и непосредствен контакт с експертите на Агенцията и да получават подкрепа във всяка стъпка по планиране и реализиране на проектите им на чужди пазари. 
От представените данни по време на събитието стана известно, че към края на септември 2022 г. Агенцията по експортно застраховане отчита ръст на премийния приход с над 13 на сто в сравнение с 2021 г. Отчетени в сектора на одобрени кредитни лимити по линия на застраховки на търговски и политически риск за износ надхвърля 852 млн. лева.
Събитието се организира от БАЕЗ, ББР и ИАНМСП, а в неговото откриване участие взеха Гълъбин Гълъбов - председател на БАЕЗ, Веселин Рашин - заместник-председател на БАЕЗ и Цанко Арабаджиев - изпълнителен директор на ББР.
Българската агенция за експортно застраховане организира този месец "ROAD SHOW 2022" – инициатива, посветена на възможностите за достъп на българските компании до адекватни и комплексни решения за осъществяване на търговската им дейност и развитие на експортния им потенциал.