Хърватското правителство внесе днес в парламента предложение за участие на хърватската армия в Европейската мисия за обучение на украински войници (EUMAM), в което премиерът Андрей Пленкович изброи три начина, по които хърватската армия ще помогне на Украйна, съобщава сайтът Индекс. 
"В случай на положително решение на хърватския парламент, хърватската армия ще помогне на Украйна по три начина. Нашите офицери да бъдат в командните структури на тази мисия, хърватските войници да бъдат част от онези армии в рамките на ЕС, които ще бъдат готови да обучават украински войници, главно в Полша и Германия, и възможността украинските войници да бъдат обучавани в Хърватия", обясни Пленкович и каза, че очаква интересни политически дебати в хърватския парламент.
Мисията EUMAM ще продължи две години и ще се проведе на територията на страните членки на ЕС. Чрез участието си в тази мисия Хърватия би продължила своя активен принос и би потвърдила ангажимента си в подкрепа на общата политика за сигурност и отбрана и международната сигурност. С участието си в мисията в подкрепа на Украйна, Хърватия, с опита си от Отечествената война, би допринесла значително за обучението на въоръжените сили на Украйна, заяви министърът на отбраната Марио Баножич.
Правителството предлага в мисията да участват до 80 членове на въоръжените сили на Република Хърватия с възможност за ротация и до 100 членове на украинските сили да могат да влязат в Хърватия с възможност за ротация през 2022, 2023 и 2024  година. 
Хърватският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република Хърватия Зоран Миланович по-рано отказа да даде съгласието си за участие на хърватски войници в мисията на ЕС за подпомагане на Украйна. Той твърди, че това не е в съответствие с конституцията, както и че министърът на отбраната няма правомощия да иска одобрението на президента за това.