Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен обявява десетото издание на конкурса „Еко Коледа“. През тази година предизвикателството е отправено и към малките деца, и към големите ученици от Шуменска и Търговищка области. Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.  
Възпитаниците на детските градини от двете области ще имат възможността да се включат екипно в изработването на коледна украса. Всяко детско заведение може да участва с до 10 творби, изработени от еко продукти или рециклируеми материали, като няма да се допуска индивидуално участие, уточниха за БТА от пресцентъра на РИОСВ. 
Оттам отбелязаха, че за първи път в конкурса по-големите ученици, привърженици на цифровите технологии и любители на компютърната графика, могат да участват с електронна картичка. Проектите трябва да са изработени изцяло на компютър, като използваната графична програма няма значение. При оценяването ще са важни творческото въображение и техническите умения, както и автентичността на авторското изпълнение. Проектите могат да са решени изцяло графично или да бъдат анимирани. 
От екоинспекцията в Шумен очакват най-интересните, най-забавните и най-нестандартните коледни картички и украса до 16 декември включително на имейл - [email protected], изпратени по пощата или на място. Всички авторски материали трябва да бъдат придружени от декларация за участие, която може да бъде изтеглена от сайта на екоинспекцията.
Експертно жури ще оцени участниците, а резултатите ще бъдат обявени на 21 декември на електронната страница на РИОСВ-Шумен. Предвидени са грамоти и предметни награди за първо, второ и трето място в двете категории. С електронните картички на победителите ще бъдат поздравени различни институции по повод зимните празници, допълват от пресцентъра на екоинспекцията. 
Както БТА съобщи, около 500 картички, изработени от възпитаници на детски градини и училищата в Шуменска и Търговищка области, се състезаваха в конкурса на Регионалната инспекция по околната среда и водите "Еко Коледа" през миналата година. Според предварително обявения регламент на конкурса бяха наградени 12 участници от двете области, но поради огромния интерес и качество на творбите журито присъди още осем грамоти за оригиналност и пет плакета за отлично колективно представяне.