Ученици в седми, осми и девети клас от Професионална гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев" и Профилирана природо-математическа гимназия “Акад. проф. д-р Асен Златаров” в Ботевград получиха информация каква подкрепа могат да получат на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Председателят на ДАЗД Теодора Иванова призова учениците да не крият своите тревоги.
"Каквото и да ви тревожи, вашето семейство и вашите учители ще ви помогнат, но ако им се доверите. Ако се притеснявате от разговора с тях, винаги може да потърсите съвет от консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111. Обаждането ще остане анонимно, но ще можете да поговорите за всичко, което в момента е важно за вас. Разговорът е напълно безплатен и може да е по всяко време на денонощието“, каза тя.
По време на срещата учениците чуха реални истории как техни връстници са помогнали на нуждаещи се от подкрепа деца с едно обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111. Европейският шампион по борба за юноши Сергей Стоев, както и юношите на баскетболен клуб „Балкан“, също се включиха в дискусията. На събитието присъстваха и представители на община Ботевград и експерти от сферата на социалното подпомагане в града. 
От ДАЗД напомнят, че на националната линия децата и възрастните могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата.
Линията е и най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, тъй като има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „Закрила на детето“ в цялата страна, районното управление на МВР, регионално управление на образованието към Министерството на образованието и науката (МОН) и др. От месец юни 2021 г., ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 139 държави и има 166 членове, посочват още от агенцията. 
Срещата с ученици от Ботевград е част от информационни срещи, които се провеждат в цялата страна. По данни на ДАЗД от началото на годината до 25 октомври обажданията на Националната телефонна линия за деца са над 23 хиляди.