Реформистът Ануар Ибрахим е назначен за министър-председател на Малайзия. Това съобщи днес кралският дворец, слагайки край на дълъг период на неяснота след парламентарните избори в събота, на които нито една партия не получи мнозинство, предаде Франс прес.
Досега основен лидер на опозицията, Ануар Ибрахим става сега десетият премиер на Малайзия и днес полага клетва, посочва Кралският дворец в комюнике. 
Така на 75-годишна възраст Ануар Ибрахим осъществява мечтата си да стане премиер, която храни от четвърт век и това ще увенчае динамичната му политическа кариера.
"Алиансът на надеждата" - реформистката мултиетническа коалиция, водена от Ануар Ибрахим, събра най-много гласове на изборите и получи 82 места в парламента, но е далеч от абсолютното мнозинство в законодателния орган, в който има 222 места.
В сряда султанът - Абдула Риятудин ал Мустафа Билах, извика в двореца Ануар Ибрахим и бившия премиер Мухидин Ясин, чиято формация "Национален фронт" остана на второ място в изборите със 73 места в парламента. Според Мухидин Ясин монархът поискал от двамата да сформират "правителство на единството".