Заявяваме, че сме готови да поемем управлението на страната с втория мандат в коалиция с "Демократична България", само със 73 депутати. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната". В декларацията се посочва, че са готови да предложат правителство при определени условия, като първото от тях е оттегляне на спорните промени в Изборния кодекс. Днес кодексът бе вкаран за разглеждане на второ четене в пленарна зала със 124 гласа "за". 
За да поемем в тази тежка ситуация държавата, има няколко критични предпоставки - ако те не бъдат изпълнени, няма да имаме друг избор, освен да върнем втория мандат неизпълнен. Ако другите партии в парламента предпочитат хартиената бюлетина пред алтернативата на редовно правителство и постигане на исторически напредък за България, нека да излязат тук и да го признаят, заяви Гюров. 
Не смятаме да влизаме в задкулисни договорки, нито да преговаряме в тъмни стаи, ето защо всички предпоставки трябва да се случат пред очите на българските граждани в парламента, каза Гюров.
Като първо условие той открои оттегляне и отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс. На България не ѝ трябва връщане на миналото с подправени протоколи и хартиени бюлетини в чували, коментира депутатът.
Сред приоритетите Гюров открои влизане в Еврозоната и в Шенген, приемане на социален пакет, който да обхваща минималната работна заплата, заплатите на лекарите, учителите и продължаване на политиката по увеличаване на пенсиите. Това е единственият начин за намаляване на неравенството в България, запазване на текущите данъци и данъчни ставки, приемане на бизнес пакет за облекчаване на административната тежест на бизнеса, които са част от плана за управление на правителство с втория мандат, се посочва в декларацията.
Време е българският бизнес да се чувства свободен, сигурен и подпомогнат. Вярваме, че това се случи през месеците управление на кабинета "Петков" и това бе демонстрирано в ръста на индустриалното производство, добави Гюров. Ще въведем работеща електронна идентификация за гражданите до края на 2023 година. Сред приоритетите е и завършване на процедурата по лична карта с чип. Приемане на пакет "Справедливост", с който най-накрая да започнем реформа в българската прокуратура, заяви депутатът. Знаем, че заради липсата на доверие към евентуално правителство на ГЕРБ, редица европейски страни няма да ни допуснат в Шенген, отбеляза Гюров. Внасяне на предложение за изменение на Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор, е друго предложение. Целият български народ очаква реална промяна как прокуратурата да заработи за гражданите. Без промяна в прокуратурата, шанс за промяна в България е невъзможен, добави Гюров. По думите му това много важна предпоставка за съставяне на правителство с втория мандат.
Сред приоритетите в декларацията се посочват приемане на първо четене на промените в НПК, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, ограничаване правомощията на прокуратурата до рамките им съгласно Конституцията, възможност за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство, приемане на декларацията за внасяне на Закон за бюджета за 2023 г. при залагане на максимум три процента дефицит.
Един месец и половина вече не се внася бюджет от президента и служебното правителство. Това не може да продължи, коментира Андрей Гюров. По думите му без подкрепа за тази декларация също нямало как да поемат управлението на страната.
От ПП настояха за премахване на блокиращия подпис на президента при определяне ръководството на службите за сигурност, приемане на промени в НПК, промени в закона за КПКОНПИ.
По искане на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев бе дадена почивка, за да имат време парламентарните групи да размислят относно разглеждането на промените в Изборния кодекс.