Служебният министър на външните работи Николай Милков участва в Седмия регионален форум на Съюза за Средиземноморието (СзС) и Четвъртата министерска среща ЕС-Южно съседство на 23 и 24 ноември в Барселона. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
Акцент на Регионалния форум на Съюза за Средиземноморието ще бъдат приоритетите на съюза за 2023 г. и новите насоки за регионално сътрудничество, което да благоприятства стабилността, устойчивостта и просперитета на новото поколение. Във форума ще участват министрите на външните работи на част от държавите членки на съюза за Средиземноморието и шестте му партньорски институции - Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, Евро-Средиземноморската асамблея на регионалните и местни власти (ARLEM), Фондация Анна Линд, Лигата на арабските държави, Европейската инвестиционна банка и Европейския икономически и социален комитет. 
Българският външен министър ще направи изказване на форума. 
Министър Милков проведе двустранна среща с Айман ас Сафади, заместник министър-председател и министър на външните работи на Йордания, в рамките на форума, съобщават още от МВнР. Развитието на двустранните отношения в области от взаимен интерес - икономика, туризъм, култура, образование, сигурност бяха обсъдени в разговора. Oбсъдена е възможността за създаване на българо-йордански бизнес съвет. Потвърдена бе готовността на България да бъде домакин на среща в рамките на "Процеса Акаба" и бе подновена поканата за посещение у нас на краля на Йордания Абдула Втори. Двамата министри обсъдиха и теми от международния дневен ред, като енергийната криза, продоволствената сигурност, незаконната миграция, Близкоизточният мирен процес.
На Седмия регионален форум Република Северна Македония (РСМ) ще бъде приета за член на Съюза за Средиземноморието, се отбелязва още в съобщението. РСМ заяви официално желанието си за членство през декември 2021 година. На 21 септември т.г. РСМ потвърди, че приема acquis на СзС, след което на срещата на старшите служители от СзС на 13 октомври т.г. страните членки, включително България, изразиха съгласие по проекта на министерска декларация, в която се посочва, че РСМ следва да стане пълноправен член на СзС от 24 ноември т.г. и да участва във всички срещи в рамките на СзС.
Темите за продоволствената сигурност и енергетика и необходимост от зелен преход ще бъдат обсъдени на министерската среща ЕС - Южно съседство. Срещата ще се състои в контекста на новата реалност, създадена от руската агресия срещу Украйна. Фокусът ще бъде върху необходимостта от съвместна оценка за начините за справяне с последиците от тази нова реалност, като се адресират общите въпроси, включително инфлация, смущения в търговията и енергийните потоци и недостига на доставки на зърно и торове, нестабилността и несигурността на енергийните пазари, което води до повишаване на цените на храните и енергията, влошаване на социално-икономическо положение след пандемията и извънредната ситуация с климата в световен мащаб.