Столичният общински съвет (СОС), на заседание, което започва от 10:00 ч., ще разгледа доклад за подписването на четвърто допълнително споразумение към договора за концесия на "Софийска вода", сключен на 23.12.1999 година. Дневният ред на заседанието е публикуван на сайта на СОС.
Сега вносителите на доклада предлагат удължаване на срока за предоставяне на ВиК услуги от концесионера с максималния период, допустим съгласно разпоредбите на Закона за концесиите, а именно - 8 г. и 4 месеца до 06.02.2034 г. По този начин общият срок на Концесионния договор ще бъде 33 години и 4 месеца. Така концесионерът ще запази поетия ангажимент за инвестиции в размер на 218 млн. лв. през периода 2022 г. - 2026 г. в замяна на постепенно увеличаване на цената на предлаганите услуги от 11% за съшия период или средно по 2.3% на година, което е неколкократно по-ниско в сравнение с предвижданото увеличение на цените на ВиК услугите от другите големи и средни оператори, извършващи дейност в България.
Общинските съветници ще обсъдят и доклад, с който се актуализират правилата за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция или заболяване, изразяващо се в проблеми с ориентацията и риск от загубване. Програмата ще обхване също така деца и младежи с проблеми с ориентацията за време и пространство, предизвикани от умствена изостаналост или психични разстройства. Вносители са представители на различни политически групи в СОС -  Георги Георгиев, Малина Едрева, д-р Веселин Милев, д-р Антон Койчев, д.м., Диян Стаматов, Грети Стефанова, Карлос Контрера, Албена Кръстева, Милка Христова. Първоначално такива устройства бяха предоставяни безплатно, след решение на СОС, на хора с деменция, но след случая с изчезването на момчето от Перник, от СОС решиха да разширят обхвата на програмата.
СОС се очаква да вземе решение за финансиране в размер на 190 000 лв. от бюджета на Столична община за ремонт на църкви и манастири. По програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за ремонт и изграждане на храмове и реставрация на стенописи се предвижда да бъдат възстановени сградите на 5 църкви и манастира.