Повече от 120 белгийски депутати от различни партии призовават Европейския съюз и държавите членки да наложат санкции на режима в Иран, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Според председателя на Комисията по външните работи Елс Ван Хоф това е посочeно в писмо, изготвено от Белгийската комисия на депутатите за демократичен Иран.
Гражданите излизат от месеци по улиците на Иран, за да протестират срещу строгия ислямски режим на аятолаха. Общонационалните протести бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини. Тя почина в средата на септември, след като нравствената полиция я задържа, тъй като под забрадката ѝ се виждал кичур коса. Режимът жестоко потушава продължаващите улични протести. Стотици протестиращи вече са убити, а над 30 000 души са арестувани.
Белгийската комисия на парламентаристите за демократичен Иран вече излезе с изявление, което осъжда насилието и изразява подкрепа за народното въстание. Комисията отправя призив към Европейския съюз и държавите членки на ЕС, в изявлението, подписано от повече от 120 депутати от различни европейски парламенти.
Депутатите призовават ЕС и неговите държави членки да осъдят категорично убийствата на протестиращите в Иран, „да предприемат незабавни ограничителни мерки и да наложат санкции, за да бъдат прекратени нарушенията срещу правата на човека“. 
„Данните за престъпленията на режима трябва да бъдат представени на Съвета за сигурност на ООН, а отговорните за извършването на подобни престъпления трябва да бъдат изправени пред съд", посочва се в писмото.
Освен това комитетът призовава за "незабавно и безусловно освобождаване на всички арестувани по време на неотдавнашното въстание" и настоява да бъде предоставен безпрепятствен достъп до интернет на иранския народ. Накрая подписалите призовават за "признаване демократичните стремежи на иранския народ".
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга)