Хърватският президент Зоран Миланович се срещна днес с австрийски канцлер Карл Нехамер, който е на посещение в Хърватия, и му благодари за подкрепата на Виена за присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство, предаде хърватската агенция Хина, като се позова на президентството.
Миланович и Нехамер обсъдиха предстоящото разширяване на Шенгенското пространство, което е от стратегическо значение за Хърватия.
Хърватският държавен глава благодари на австрийския канцлер за потвърждението на подкрепата на Австрия за влизането на Хърватия в Шенгенското пространство. 
Двамата обсъдиха предизвикателствата, свързани с нелегалната миграция, пред които са изправени страните от ЕС, включително Австрия, както и кризата със сигурността в Източна Европа.
По-рано днес австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че страната му подкрепя присъединяването на Хърватия към Шенген, но България и Румъния "могат да се опасяват от австрийско вето".
"Ние ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния", посочи австрийският канцлер на пресконференция след срещата си с хърватския премиер Андрей Пленкович.