Успешното приключване на проект за обмяна на опит в предприсъединителния процес на Република Северна Македония към ЕС отбелязаха на среща в Скопие министърът на околната среда и водите (МОСВ) на България Росица Карамфилова и министърът на околната среда и пространственото планиране (МОСПП) на Република Северна Македония Насер Нуредини.
Реализирането на проекта „Укрепване на институционалния и административен капацитет за водене на преговори по Глава 27 „Околна среда“ на Министерството на околната среда и пространственото планиране на Северна Македония и регионалните му структури в процеса по присъединяване към ЕС“  помага за постигане на целите на ЕС в района на Западните Балкани и е финансиран по програмата „Международно сътрудничество за развитие” на българското министерство на външните работи. 
Българският министър на околната среда и водите Росица Карамфилова е дала висока оценка за работата на екипите от експерти от двете министерства, които са участвали в изпълнението на шест тематични модула,  в областта на биоразнообразието, водите, оценката на въздействието върху околната среда, отпадъците, изменението на климата и качеството на атмосферния въздух.
Министърът на околната среда и пространственото планиране на Северна Македония Насер Нуредини е потвърдил значителния интерес  на участниците в проекта от Северна Македония в областта на опазването на природата и биоразнообразието, което е довело и втори, извънреден кръг от дискусии, фокусирани върху прилагането на конвенцията CITES, законодателството за зоологическите градини и справянето с инвазивните видове, които са се провели в Банско.
В рамките на срещата е била обсъдена кандидатурата на България за домакинство на  29-та Конференция на страните по Конвенцията за изменение на климата, както и бъдещи проекти за сътрудничество по трансгранични въпроси, а през декември, в Банско ще бъде проведена нова среща на двамата министри.
„Отчетените резултати показват значителния потенциал на съвместната работа на нашите министерства. Можем да ги използваме като основа за последващ проект, фокусиран върху практическото прилагане на правната рамка на ЕС. Вярвам, че нашите бъдещи съвместни дейности ще допринесат за ефективно прилагане на високи екологични стандарти и осигуряване на здравословна околна среда, както и ще гарантират просперитета и консолидирането на европейската перспектива в нашия регион“, каза за БТА  министър Росица Карамфилова.