Общо 26 изследвания върху промените на облеклото в Северозапада ще бъдат представени утре на Деветнадесетата регионална краеведска конференция, организирана от Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца в партньорство с Регионалното управление на образованието. Това съобщи за БТА Силвия Павлова, директор на културната институция.
Форумът е на тема „По дрехите посрещат: Облеклото в Северозападна България през ХХ век – стил, традиция и мода” и ще бъде открита от 10:00 часа в Общата читалня на регионалната библиотека.
В програмата на конференцията ще бъдат представени доклади, научни съобщения и презентации, проследяващи бързите промени, които настъпват в начина на обличане и на селското, и на градското население от началото на миналия век до наши дни в този край на страната. В работата на форума ще участват ученически краеведски клубове и краеведи от Регионалната библиотека „Махалаки Георгиев“ във Видин, Държавните архиви в Монтана и Враца, Историческия музей в Правец, читалищата в Бяла Слатина, Мизия, Хърлец, Софрониево, Зверино и Търнак. За поредна година с научни съобщения ще се включат научни работници от Института за исторически изследвания и Института за български език към БАН.
Абитуриенти от Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин“, специалност „Бутикови облекла“, ще покажат изработени от тях реплики на задължителните ученически униформи от началото на 20-и век до края 90-те години на века. Тъкачът Ангел Милчев ще покаже начините за багрене на вълна с натурални средства. На конференцията ще бъде представена дигиталната „Карта на времето“ на библиотека във Враца, която съхранява вече пет години свидетелства – аудио, видео, фото и писмени, за богатия културен и традиционен живот на Врачанския край, събрани от отдел „Краезнание“. 
Представените на конференцията изследвания и доклади ще бъдат събрани в сборник, който ще бъде издаден по традиция от Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца.