Председателят на временната комисия по въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев Любен Иванов призова гражданите, които имат информация за злоупотреби в дърводобива и доставките на дърва за огрев, да подават сигнали в комисията и лично до него, което да помогне за изясняване на проблема. Иванов отправи този призив пред журналисти след заседанието на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителния сезон 2022-2023 г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми. 
Любен Иванов се надява до около 15 дни да бъде изяснена ситуацията и проблемите и да бъдат взети подходящите решения, за да се нормализират цените на дървата за огрев.
Проблемът засяга хиляди домакинства, посочи Иванов на заседанието на комисията. Той цитира данни на Агенцията за социално подпомагане, според които към 20 октомври 350 000 домакинства са заявили нужда от подкрепа за отопление. Друг е въпросът защо около милион и половина наши сънародници използват този най-евтин вид енергия. Това са въпроси, на които трябва да търсим отговори и да постигнем решения, посочи Иванов.
Търсенето на дърва в последната година се е увеличило 3 пъти, цената от склада до домакинствата скача 3 пъти. Има сигнали за много корупционни схеми по пътя от складовете до домакинствата. Незаконната сеч също е проблем, каза Любен Иванов. Той изтъкна, че целта на временната комисия е да обсъди всички проблеми и да подготви предложения за решения, включително и законодателни, с които да се решат проблемите с цените и достъпа до дърва за огрев. 
Комисията реши в рамките на три поредни заседания да изслуша представители на институции, сдружения, граждани, имащи отношение и засегнати от високите цени и недостига на дърва за огрев. На 30 ноември ще бъдат изслушани председателите на НСОРБ и на Националното сдружение на кметовете на малки общини, Сдружението на дървопреработвателите, ще бъдат разгледани и сигнали на граждани.
На 2 декември ще бъдат изслушани директорите на Регионалната дирекция по горите и на шестте държавни горски предприятия. На 7 декември ще бъдат изслушани служебният министър на земеделието Явор Гечев, заместник-министър на земеделието Валентин Чамбов и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев.
На заседанието днес комисията прие и правила за своята работа.