Среща на българската общност в Словения се състоя преди дни в гр. Кран, съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА Ирена Богоев, един от организаторите на събитието, която е и ръководител на групата за български народни танци в страната. 
„Целта ни беше да привлечем вниманието на повече българи около дейността на занималнята „Бяла спретната къщурка“, а също и към танцовата ни група, както и да увеличим нашите членове. От друга страна искахме да дадем възможност и на тези, които нямат пряка връзка с България, да се докоснат до нашата култура“, заяви тя.
На събитието децата от занималнята представиха традиции за Деня на християнското семейство, както и такива, свързани с предстоящите зимни празници. 
„Включихме голяма част от присъстващите в традиционни български хора, а с танцовата група представихме няколко по-неизвестни от тях - Малешевско, Шира и други“, допълни още Богоев.
В празника се включи и сръбската музикантка Йелена Соро, която изучава и експериментира в сферата на балканския фолклор, включително и българския.
Тя представи български песни като „Калино Малино“ и „Славей ми пее“.
На събитието присъстваха посланикът на България Младен Червеняков и представители на посолството ни.