Три обвинения са повдигнати на задържания снощи в Бургас сириец, превозвал нелегални мигранти. Това каза пред журналисти окръжният прокурор Зорница Щърбева. Той бе заловен, след като джипът, който е управлявал, катастрофирал в центъра на града. Преди това е имало преследване от полицейските служители. 
Задържаният е на 44 години; роден в Сирия. Представил е документ за самоличност, издаден от Сейнт Китс и Невис, както и свидетелство за управление на моторно превозно средство (МПС), издадено от Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В хода на досъдебното производство предстои да бъде установено дали посочените документи са истински, заяви прокурор Щърбева.
Към настоящия момент са събрани доказателства за това, че е извършил три престъпления. 
Повдигнати са му обвинения за това, че на 22 ноември, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал седем чужденци - граждани на Кралство Мароко, без документи за самоличност, да преминават през територията на България в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използването на МПС, както и по отношение на повече от едно лице.
Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е "лишаване от свобода" за срок от една до шест години, както и глоба от 5 000 лв. до 20 000 лв.
Събрани са доказателства за това, че е управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества, като това е установено по надлежния ред с техническо средство. Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е "лишаване от свобода" за срок от една до три години, глоба в размер от 500 лв до 1500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС. Повдигнато е обвинение и за това, че на същата дата задържаният противозаконно е пречил на полицейските служители да извършват своите задължения, като въпреки подадените светлинни и звукови сигнали, той не се е съобразил с тях, не е спрял управлявания от него автомобил, а напротив- ускорил е скоростта и се е опитал да осуети извършването на проверката.
Шофирал е по начин, който е застрашавал живота и здравето на останалите участници в движението, като се е движил в лентата за насрещно движение и е преминавал на червен светофар, посочи окръжният прокурор.
Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е "лишаване от свобода" до три години и глоба от 500 лв до 2000 лв.
Ако бъде признат за виновен и по трите обвинения, съдът ще направи т.н. кумулация -  ще наложи едно наказание, най- тежкото измежду определените такива. Най-тежкото престъпление е това, че е подпомагал преминаването на чуждите граждани. Към настоящия момент задържаният все още не е разпитан в качеството на обвиняем. По първоначални данни мароканците са преминали на територията на България през Република Турция. Тяхната крайна точка е била София. Срещата между обвиняемия и чуждите граждани е била в района на Дебелт, информира Щърбева.
Към настоящия момент задържаният е със статут кандидат -бежанец и адрес за призоваване в Харманли.