В Портала за обществени консултации се предлага за обсъждане Проект на Наредба за обследване за енергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради. Нормативният акт е разработен от министерствата на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството, както и от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.
Във връзка с новия законодателен пакет, предложен от Европейския съюз, предвиждащ целенасочени действия за изпълнение на Зелената сделка, България трябваше да извърши следващото динамично адаптиране на законодателството по енергийна ефективност към измененията в европейските актове, за да осигури стабилна и предвидима нормативна уредба през следващите десет години, посочват вносителите на промените в Наредбата. 
С изменение на Закона за енергийната ефективност от март миналата година в българското законодателство бяха транспонирани изискванията на Директива (ЕС) 2018/844 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година за изменение на Директива 2010/31/ЕС за енергийните характеристики на сградите и Директива 2012/27/ЕС за енергийната ефективност (Директива (ЕС) 2018/844), напомнят вносителите на промените.
В Директивата 2018/844 се посочва, че за да бъдат постигнати целите на политиката за енергийната ефективност на сградите, прозрачността на сертификатите за енергийните характеристики следва да бъде подобрена, като се гарантира, че всички необходими параметри за изчисляване, както за целите на сертифицирането, така и за целите на минималните изисквания за енергийните характеристики, са определени и се прилагат последователно.
Това изискване е изпълнено, посочват вносителите на промените и допълват, че в проекта на наредбата са предвидени някои подобрения в образеца за енергийни характеристики на нови сгради и в образеца за енергийни характеристики на съществуващи сгради в експлоатация. 
С предложените промените в действащата наредба ясно са разграничени наименованията на двата вида сертификата – за нова сграда, който се издава преди въвеждане на новоизградена сграда в експлоатация и за сграда в експлоатация, който се издава на базата на извършеното й обследване за енергийна ефективност. Урежда се издаването на сертификат за енергийни характеристики на нови сгради на етапа на проектиране; определени са условията и редът за издаване на сертификат за нова сграда в случаите на пристрояване и надстрояване на съществуваща сграда, като са определени специфичните условия, при издаването на този вид сертификат в пълно съответствие с разпоредбите на Закона за енергийна ефективност за сертифициране на част от сграда.
Регламентирани са нови срокове на валидност на сертификатите за енергийни характеристики, които са обвързани с достигнатия клас на енергопотребление, а не с досегашния критерий "възраст" на сградите. Създадена е разпоредба за упълномощаване на трето лице, което да сключва договор за обследване на сграда в режим на етажна собственост от името на етажната собственост или сдружението на собствениците с лице от регистъра по съответната разпоредба от Закона за енергийна ефективност, като е дадена възможност третото лице да бъде и община партньор. Това ще осигури по-ефективно подпомагане на гражданите от общините при кандидатстването по процедурите за обновяване на жилищни сгради, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост, посочват вносителите на промените в Наредбата.
В средата на ноември служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви по време на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, че в средата на ноември Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще стартира до две седмици. По Плана за възстановяване и устойчивост министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната. Кандидатстването ще е до 31 март 2023 г., а сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране. Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31 декември, като одобрените жилищни сгради ще получат 80 на сто безвъзмездна финансова помощ от Плана, а останалите 20 на сто ще са за сметка на собствениците.