Автобусите в Бургас, които бяха закупени по проекта за Интегриран градски транспорт, ще станат на десет години през февруари 2023 година. И въпреки че тези машини скоро ще бъдат обявени за стари, според общоевропейската практика за подмяната им на всеки 10-12 години, към днешна дата те не създават сериозни главоболия по отношение на поддръжката, каза пред БТА управителят на общинския превозвач "Бургасбус" ЕООД инж. Петко Драгнев. 
"През февруари ще се навършат десет години, откакто са купени. Тези "Соларис"-и се оказаха доста добре направени и издръжливи. Не можем да кажем, че поддръжката им е твърде скъпа. Но така или иначе, след още няколко години ще бъдат вече стари, което означава, че разходите по подмяната на части вероятно ще се увеличат главоломно", каза инж. Драгнев. Изчисленията на превозвача показват, че един градски автобус в Бургас изминава средно по 70 000 километра за една година, което означава, че през февруари догодина броячите на голяма част от купените преди десет години автобуси ще показват поне 700 000 километра. 
Драгнев определи като положителна стъпка плановете на администрацията за разработването на проект, с който да бъдат закупени автобуси с водородни горивни клетки. Според него обаче крайната му реализация ще отнеме поне няколко години. Но и днес Бургас е далеч от времето, в което градските автобуси бяха само дизелови, а тролейбусната мрежа обслужваше само една линия. В момента "Бургасбус" използва микс от енергийни източници в автопарка си – дизел, метан и електрическа енергия. Въпреки тежката година и шоковото поскъпване на горивата, от общинското дружество не отчитат сериозни сътресения във финансово отношение. 
"Успяхме да оптимизираме добре разходите си. Не сме съкращавали персонал - успяхме да запазим кадрите си въпреки трусовете през последните 12 месеца. Към момента нямаме някакви сериозни задължения нито към общината, нито към държавата. Забавяне в изплащане на възнагражденията на служителите ни също няма", допълни Петко Драгнев. 
По думите му глътка въздух в ситуацията на скъп за бизнеса ток и високи цени на горивата е била компенсацията от държавата за електрическа енергия и пускането на новите електрически автобуси по основни градски линии. През летните месеци в "Бургасбус" е взето решение за ограничаване използването на дизеловите машини, като са били използвани до 40 на сто от наличните в автопарка. "Така всъщност успяхме да задържим цената на билета, тоест не се наложи да правим някакво увеличение. Цената на метана започна да се понижава от ноември, което също е обнадеждаващо", каза още управителят на общинския превозвач. 
Той не предвижда финансови сътресения от евентуално сериозно забавяне в приемането на общинския бюджет за следващата година заради липсата на национален такъв. Както е известно, в условия на продължаващо действие на бюджет 2022 година и през следващата година местните администрации могат да използват до 1/12 от настоящите си бюджети месечно. Според Драгнев е възможно да възникнат забавяния по някои плащания, но те няма да бъдат сериозни.