Седмият Международен балетен форум във Варна ще предложи на почитателите на танцовото изкуство още два спектакъла, които ще сложат финал на тазгодишното издание, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център.
На 26 ноември от 11:00 ч. предстои матине с нова версия на „Лешникотрошачката“ в хореографска редакция на Йордан Кръстев с художник Вероника Илиева. В главните роли влизат Кристина Чочанова, Даниел Тичков и Румен Бонев.  
Кръстев посочва, че в основата на спектакъла е хореографията на Мариус Петипа и Юрий Григорович. Във всичко останало той внася новости, издържани в стила на класическата балетна традиция. Той е танцувал в продължение на няколко сезона на варненска сцена преди години и подчертава, че му е приятно да работи за Варненската опера, където намира чудесни условия за репетиции. Варна е балетен град, който винаги е почитал класическата традиция, посочва още Кръстев, който счита, че днес по света малко театри запазват класиката, демонстрирайки предпочитания към модерния балет. Като хореограф и репетитор той е установил, че младите артисти жадуват да танцуват класическа хореография, а публиката не е преставала да я харесва и търси.
Финалът на балетния форум ще сложи на 1 декември в 19:00 ч. постановка на „Лебедово езеро“ с хореография на главния балетмайстор на Варненска опера Сергей Бобров. Диригент ще бъде младият Петър Тулешков. В ролята на Одета/Одилия публиката ще гледа Джулианна Корейа Дресиг, Марчело Пелицони ще изпълни Принц Зигфрид, Федерико Фарина - Ротбарт. Ще участват балетната трупа и оркестърът на операта.
Сергей Бобров следва решенията на хореографа Юрий Григорович, като доразвива неговата идея за черните лебеди и трагичния финал, посочват от пресслужбата на Варненската опера. В неговия прочит Одилия и Принцът загиват, Одета остава сама с мъката си, но нейният край също е предизвестен, защото лебедът е единствената птица, която не може да живее без половинката си.
Сергей Бобров работи за Държавна опера - Варна от сезон 2014/2015. Негова е инициативата за Международния балетен форум, който през 2022 г. провежда седмото си издание. В тазгодишната програма стартът бе даден през октомври с балета „Копелия“ по музика на Лео Делиб. Той е с нова сценография и костюми по проект на дългогодишната художничка на Варненската опера Лора Маринова, в хореографска редакция отново на Сергей Бобров с асистент Бахиджян Смагулов, отличен със сребърен медал на Международния балетен конкурс във Варна през 1988 г.
Включена бе и балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам под диригентската палка на Стефан Бояджиев и с хореография на Сергей Бобров. В ролята за първи път варненци гледаха Анастасия Лебедик, на която партнира Марчело Пелицони.
От 15 декември до 15 март част от балетната трупа на Държавна опера - Варна, начело със Сергей Бобров, заминава на традиционния по Коледа и Нова година гастрол в Обединеното кралство. В продължение на 3 месеца те ще представят в различни театри постановките „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Копелия“ и „Лешникотрошачката“.
След успеха миналата година в Мексико, Варненският балет отново е поканен там. Част от трупата, начело с репетитора Светлана Тоншева, вече е страната, за да представи в различни градове балетната приказка „Лешникотрошачката“, съобщават от Варненската опера.