На 26 ноември в Ямбол ще бъдат отбелязани 185 години от рождението на народния будител, поет, преводач, революционер и учител Ради Колесов, съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред неговия барелеф на сградата на най-старото читалище в града – „Съгласие 1862“, чийто основател е възрожденецът.
По повод годишнината в културно-информационния център „Безистен“ ще бъдат връчени наградите от първия конкурс за рисунка, посветен на живота и делото на Ради Колесов. В него са се включили със свои творби 74 ямболски деца. Ще бъде излъчен и кратък филм за поета-революционер, както и представена поетично-музикална програма.
Най-добрите рисунки са отличени от жури начело с художника Петър Тепсизов, председател на Представителството на Съюза на българските художници в Ямбол. Всички участници в конкурса ще получат книга и грамота от кмета Валентин Ревански и председателя на Общинския съвет Антон Шиков, който е родственик на Ради Колесов.
Както писа БТА, тази година се навършиха и 160 години от смъртта на Ради Колесов. Паметта на възрожденеца беше отбелязана на 29 юни т. г. с поклонение и поднасяне на цветя на гроба му в двора на най-старата ямболска църква  – „Света Троица“ в квартал „Каргон“.
Ради Колесов (1837 г. – 1862 г.) е учител, просветител, поет и преводач. Участва в борбата за независима Българска православна църква и в национално-освободителното ни движение. Сподвижник е на Георги Раковски и на Капитан Дядо Никола. Заедно с поета Добри Чинтулов са инициаторите за създаване на първото класно училище в Ямбол.