С празнична архиерейска Света литургия патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбеляза своя храмов празник - на деня на Светия благоверен княз Александър Невски, съобщиха от Българската патриаршия.
Светата Божествена литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, който бе в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, с Браницкия епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, с архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, с архимадрит Евтимий, със ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, с протоиерей Евгений Павельчук от храма-подворие "Св. Николай Мирликийски", с храмовото духовенство, със столични свещеници и с протодяконите - Александър Нешев, Иван Петков, Деян Коруноски и с дякон Слави Спасов.
Много православни християни взеха молитвено участие в Тайнството Евхаристия, а мнозина бяха и причастилите се с Тялото и Кръвта Христови.
"Св. Александър Невски преминал своя живот на велик княз не по широката килимена пътека, обсипана с цветчета от рози. А по трънливия, жертвения, наистина кръстен път, влизайки в Царството Божие през тези тесни врата, за които говори Господ в Евангелието. За това и описанието на живота на Св. Александър Невски се нарича житие. На него му се удало в тези екстремални условия по такъв начин да организира своя вътрешен свят, че той станал близък до Бога. И тази негова близост до Бога ни дава увереност за неговото молитвено ходатайство за това, което било доминантна за целия му живот, най-висшата ценност - за народа и православната вяра", каза в проповедта си на причастния канон ставрофорен иконом Костадин Гаврилов.
Божествената литургия завърши с многолетствие за Светейшия български патриарх Неофит и за Светия синод на Българската православна църква, както и за всички празнуващи днес.