Кипър трябва да изгради център, оказващ цялостна подкрепа на жертвите на сексуални посегателства и изнасилване, както и централизирана база данни за всички инциденти, свързани с насилие срещу жени, за да помогне на правораздавателните органи да се справят с проблема по-ефективно, се посочва в нов доклад, цитиран от Асошиейтед прес.
Експертната група за насилието срещу жени към Съвета на Европа, известна като ГРЕВИО, определи данните, събрани от кипърските власти по тази тема, като "оскъдни" и "непоследователни", което прави изключително трудно идентифицирането на грешки в начина, по който властите реагират при подобни инциденти.
ГРЕВИО похвали Кипър за прокарването на закон миналата година, който криминализира различни форми на насилие срещу жени и онлайн тормоз, разширява дефиницията на изнасилване, увеличава отговорността на работодателите за осигуряването на безопасна работна среда и предвижда създаването на кризисен център за жертвите на домашно насилие.
Експертната група също така похвали създаването на специализирани разследващи звена, които са натоварени с разследването на случите на домашно насилие и разполагат с обучени служители.
Докладът обаче подчертава "предразсъдъците и патриархалните нагласи", които водят до нерегистриране на някои случаи на насилие срещу жени, както и липсата на действие от страна на полицията. Отбелязва се също, че полицията "разчита твърде много" на твърденията на жертвите и пропуска да събере допълнителни доказателства, което води до малък брой последващи съдебни дела.
Нещо повече, ГРЕВИО изразява "сериозно безпокойство" във връзка с липсата, според експертите, на обучени прокурори и съдии, които в някои случаи се твърди, че са проявявали "сексистко и мизогинистично отношение" към жени жертви на домашно и сексуално насилие.
Друг недостатък е, че насилието срещу жени не се споменава изрично от семейните съдилища като нещо, което трябва да се вземе предвид, когато се решават въпросите за посещенията и попечителството върху децата.