При разкопките на крепостта Кастрици, която се намира на територията на днешната резиденция "Евксиноград" край Варна, през тази година археолозите са попаднали на по-ранни пластове, които им дават сериозни основания да смятат, че на това място е имало елинистическо селище. Това каза днес ръководителят на изследването на обекта и директор на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко. Той уточни, че до момента в обекта са намирани само отделни находки, които са подсказвали такава възможност. През това лято обаче археолозите са намерили керамични артефакти, които недвусмислено показват трайно обитаване на мястото. Това са доказателства, че хората през елинистическия период не просто са минали и заминали, а са живеели на носа, посочи Лазаренко.
Западната половина на Кастрици вече е изчерпана като археологическо проучване, допълни експертът. Той уточни, че и през това лято учените са открили традиционните находки – монети и един бронзов кръст, който вероятно е от 11-и век. Останките от елинистическия период са открити в източния сектор на обекта.
През 14-и век Кастрици е много плътно застроена и при разкопките пазим най-горния пласт, който може да бъде експониран като крепостно и градско строителство, допълни Лазаренко. През това лято обаче е имало подходяща за по-дълбоко проучване зона и там са открити артефактите от елинистическия период – времето между похода на Александър Македонски в Персия до превземането на Египет от римляните (от около 335 до около 30 година пр.н.е.).
Той каза още, че през тази година варненските археолози отчитат добър сезон, който макар и без някакви поразителни находки, е достатъчно богат. От обектите, получили държавно финансиране, все още продължава работата само в праисторическото селище в Суворово.