Кметът на Шумен Любомир Христов и посланикът на Ирландия у нас Мартина Фийни са обсъдили възможностите за сътрудничество в различни сфери на обществения живот на официална среща в общинската администрация, на която са присъствали и заместник-кметовете Татяна Костова, Найден Косев, Росица Антонова, Светлана Маркова и Боян Тодоров. Това съобщиха от общинския пресцентър. 
Кметът Любомир Христов е припомнил на срещата за богатото културно-историческо минало на Шумен. Той е посочил, че един от приоритетите на общинското ръководство сега е ускоряване на икономическото развитие на района, привличането на нови инвеститори в областния център, и е поканил посланик Фийни да посети Индустриалния парк в града, който е сред най-модерните в страната. 
Мартина Фийни, която за пръв път посещава Шумен, е споделила, че предварително се е запознала с историята на града. Тя е проявила интерес към възможностите за създаване на двустранни икономически връзки. Според нея Шумен има потенциал и би предизвикал интереса на ирландските инвеститори, за които е важна обаче и добрата транспортна инфраструктура. „Нашият ирландски опит показа, че модерната транспортна мрежа, изградена преди повече от 20 години, даде силен тласък за развитието на икономиката в цялата страна“, е отбелязала на срещата Фийни, цитирана от общинския пресцентър.  
Кметът Любомир Христов е изразил съжаление за забавянето на строителството на автомагистрала „Хемус“, която според него е от стратегическо значение за Шумен. „Въпреки това не сме загубили надежда, че до няколко години магистралата ще е готова. Построяването на такова пътно съоръжение е от изключително голямо значение не само за Шумен, но и за развитието на цялата североизточна част на страната ни“, е казал още Христов. 
От общинския пресцентър допълват, че в края на срещата той и посланик Мартина Фийни са изразили готовност да продължат контактите. Христов е подарил на дипломата сувенир с изображение на Мадарския конник – глобалният символ на България.
Както БТА съобщи, по-рано днес посланик Мартина Фийни откри фотодокументалната изложба „Оценката на Шоу“ в Регионалната  библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен. В 13 пана експозицията представя живота и творческата дейност на известния ирландски драматург и писател Джордж Бърнард Шоу. Изложбата е организирана от посолството на Ирландия у нас и може да бъде разгледана в каталожната зала на библиотеката до 23 декември.