Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство няма правомощията да организира нов референдум за независимост без съгласието на британското правителство. Решението е неуспех за кампанията на шотландските власти за отделяне от Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.
Върховният съд постанови, че шотландският парламент "няма право на законодателни инициативи, свързани с организирането на референдум за независимост".
Председателят на съда Робърт Рийд каза, че петимата членове на съда са приели решението с единодушие.
Полуавтономното шотландско правителство иска да организира референдум през октомври догодина с въпроса "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?"
Консервативното правителство в Лондон отказва да одобри произвеждането на допитването с довода, че въпросът е бил уреден през 2014 г., когато шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента.
Подкрепящото независимостта правителство в Единбург иска това решение да бъде преразгледано. Като довод в поддръжка на тезата си то привежда и факта, че на референдума за членството на Великобритания в ЕС мнозинството шотландци са гласували "за" оставането в съюза, което според шотландския кабинет създава изцяло нова политическа ситуация.
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън казва, че разполага с демократичен мандат от шотландския народ да организира нов референдум за отделяне от Обединеното кралство, произтичащ от мнозинството, което имат привържениците на независимостта в шотландския парламент.
Същия довод изтъкна и главният юрисконсулт на шотландското правителство Дороти Бейн на изслушванията по делото във Върховния съд миналия месец. Тя посочи тогава, че референдумът ще има консултативен, а не правно обвързващ характер, но добави, че ако шотландците подкрепят независимостта, това ще бъде силен аргумент в подкрепа на отделянето на Шотландия.
Колегата ѝ в британското правителство Джеймс Ийди застъпи пред съда тезата, че право да организира референдум има единствено парламентът в Лондон, защото въпросът е от "изключително важно значение за цялото Обединено кралство", а не само за Шотландия.
Проучванията на общественото мнение сочат, че шотландците са разделени поравно в мнението си за независимостта - но и че мнозинството от избирателите не искат скоро да има нов референдум.
По-късно днес привържениците на независимостта възнамеряват да се съберат на митинги пред сградата на парламента в Единбург и на други места.
Шотландия и Англия се намират в политическа уния от 1707 г. От 1999 г. Шотландия има свой парламент и правителство и има право да води самостоятелна политика в области като здравеопазването и образованието. В компетенциите на централното британско правителство са отбраната и фискалната политика.
Стърджън заяви, че ако правителството ѝ загуби делото за референдума пред Върховния съд, ще превърне следващите парламентарни избори във Великобритания във фактически плебисцит за прекратяването на тривековния политически съюз с Англия, но не уточни какво има предвид.
В коментар на днешното съдебно решение първият министър на Шотландия заяви, че е разочарована от него, и добави, че то само засилва доводите в подкрепа на независимостта, предаде Ройтерс.
"Макар и да съм разочарована от решението на Върховния съд, ще се съобразя с него - то на практика не създава ново законодателство, а само тълкува съществуващото", написа Стърджън в Туитър. "Подобно законодателство, което не позволява на Шотландия да избере бъдещето си без съгласието на Уестминстър, само и единствено развенчава мита, че Великобритания съществува на основата на доброволно сътрудничество, и дава нов аргумент в полза на независимостта."