Бюджетът на летните олимпийски игри в Париж през 2024 година се очаква да се увеличи с 10 процента, отчасти заради високата инфлация, съобщиха домакините.
Организационният комитет имаше първоначален оперативен бюджет от около 4 милиарда евро (4.1 милиарда долара), но ще представи преработена сума на среща на борда следващия месец, която се очаква да достигне 4.4 милиарда евро (4.5 милиарда долара).
Домакините обявиха, че половината от допълнителните средства са необходими за покриване на въздействието от инфлацията, докато част от тях ще отидат за допълнителни разходи за церемонията по откриването на река Сена и разходи като човешки ресурси и киберсигурност.
Общият бюджет за Олимпиадата в Париж, включително разходите за изграждане и обновяване на обекти, е около 8 милиарда евро (8.2 милиарда долара) и вече се е увеличил от първоначално определената сума.
От друга страна, организаторите очакват да генерират повече приходи от продажбата на билети, отколкото първоначално очакваха, и казаха, че вече са си осигурили 80 процента от приходите от 1.1 милиарда евро от спонсорски сделки, които са подписали.
"Надхвърлихме очакванията си като спонсорски договори. Бяхме си поставили за цел до края на годината да достигнем 80 процента. Вече постигнахме тази цел предсрочно и дори трябва да надхвърлим 90 процента през следващите седмици", каза Тони Естанге, президент на организационния комитет на Париж 2024.