Премиерът на Косово Албин Курти даде нови подробности за срещата си със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, която се проведе този понеделник, 21 ноември, предаде КосоваПрес. Срещата им беше свикана от ЕС в опит да се предотврати ескалацията на напрежението в Северно Косово, но двете страни не постигнаха споразумение.
На заседанието на правителството Курти каза, че предварително в текста на споразумението е имало четири параграфа, в които е пишело за френско-германското предложение и за активизирането на споразумение за нормализиране на отношенията.
Според него обаче ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е променил предпоставката за споразумението, като се е съсредоточил само върху споразумението за регистрационните номера, следователно „се съобразява със Сърбия“.
Според информацията на КосоваПрес, премиерът Курти е казал, че е имало още един последен опит за постигане на споразумение с включването на заключението за френско-германския план, но то е било отхвърлено от сръбския президент Вучич.
„Голямата цел (правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия за пълно нормализиране на отношенията, съсредоточено върху взаимното признаване – бел. ред.) беше свалена от дневния ред. Спешната необходимост от европейското предложение с френско-германска подкрепа изчезна от масата, съобразявайки се с целта на Сърбия, чийто президент беше дошъл в Брюксел не за предложението на ЕС, а за регистрационните номера“, каза Курти, цитиран от вестник „Коха Диторе“.
Курти допълни, че вицепремиерът Бесник Бислими е днес в Брюксел в опит да се постигне споразумение, пише КосоваПрес.