Магазин „За без пари“ успешно „работи“ в училището в поповското село Светлен. От стоките в т.нар. магазин могат да се възползват всички възпитаници на Основно училище „Антон Страшимиров“. Идеята е всички деца да се чувстват равнопоставени, обясни пред репортер на БТА директорът Биляна Милева. 
Магазинът, който радва учениците, а и не само тях – заради емоциите, които предизвиква, е открит преди няколко години. Още през учебната 2016-2017 г. се ражда идеята по предложение на Ученическия съвет. Постепенно е доразвита. В магазина се предлагат дрехи, играчки, ученически пособия, книжки - без цена. По своя преценка, без ограничения, всяко дете може да влезе и да си вземе това, което му е нужно. Целта е да обгрижваме децата, без те да се чувстват различни или да изпитват неудобство от факта, че семействата им изпитва трудности, обясни Милева.
През годините екипът на училището среща подкрепата на много хора от населеното място, от региона и от страната. Даряват се дрехи, обувки, играчки, раници и други пособия, нужни за учебния процес. В магазина има и пробна – така че децата могат да изберат своя размер дреха. 
Различното сега е, че към дейността на магазина се присъединява и Родителският клуб. „Майките допълниха асортимента в магазина и подредиха дрехите. Те влизат в ролята на аранжори, когато се налага перат и привеждат дрешките в търговски вид“, казва директорът. 
По думите й родителите смятат, че съществуването на това място в училище учи децата на това как ако нещо е безполезно за теб, то може да се окаже необходимо за друг. Родителите организират и дарителски акции, чрез които обогатяват асортимента. „Често се случва децата да си разпознават дрешките, което им носи радост“, споделя Биляна Милева. Хубаво е това, че чрез магазинчето се обличат едновременно деца в нужда, а и такива, които нямат затруднения. И така никой не се чувства различен. 
Родителите с желание се включват в училищния живот - убедени, че заедно ученици, учители и родители, не само имаме една цел, но заедно изграждат духа на Основно училище „Антон Страшимиров“.
През тази година в средищното училище в Светлен се обучават и възпитават 86 деца от селото и още шест близки населени места. За тях се грижи педагогически екип от 15 специалисти, допълни директорът. 
Милева разказа, че екипът на училището организира различни социални инициативи, в които се включват и деца, и родители. Имат и случай, когато родител дори се е обучавал, заедно с детето си. Примерът е от миналата учебна година, когато майка завършва седми клас заедно с детето си. Сега жената е медиатор към учебното заведение.