Министерството на образованието на Черна гора съобщи, че има проблем с набавянето и снабдяването с отоплителна енергия на образователните институции, причинен най-вече от скока на цените на отделните видове отоплителни методи, а това заплашва редовното провеждане на учебната година в страната, пише черногорското издание „Виести“.
Министерството апелира към отговорните органи и снабдителите да създадат възможно най-бързо условия за подписване на договор, който би осигурил достатъчно количество отоплителна енергия за образователните институции, с което да се създадат оптимални условия за редовно обучение в училищата.
Според вестника сегашната ситуация е резултат от блокирането на портали за обществени поръчки в резултат на хакерски атаки през август-септември 2022 г., липса на средства, предстоящо балансиране на бюджета, както и рязко поскъпване на всички енергийни ресурси.
В училищата в град Колашин времетраенето на часовете беше намалено на 30 минути. Въпреки мерките, предприети от ръководствата на учебните заведения, много ученици не дойдоха днес на занятия поради липса на отопление при температура на въздуха от плюс 2 градуса. 
На 26 август министърът на публичната администрация Мараш Дукай каза, че правителствената ИТ инфраструктура на Черна гора е била подложена на поредица от кибератаки, напомня ТАСС. Атаките продължиха повече от месец, в резултат на което са били застрашени всички обществени поръчки.