Най-малко двама кюрдски бойци бяха убити във вторник, когато турски дрон атакува съвместна военна база на водената от САЩ международна коалиция и кюрдските специални антитерористични части в Североизточна Сирия, съобщи ДПА, позовавайки се на мониторингова група.
Дронът е ударил базата, която се намира северно от град Ал-Хасаке, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека. Мониторинговата група заяви, че според предварителни информации атаката е довела до убийството на двама бойци от антитерористичните части и раняването на други трима.
Атакуваната база е място, откъдето тръгват патрули за извършване на операции срещу организацията "Ислямска държава" в райони на север от Сирия, заяви Обсерваторията.
Говорителят на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) Фархад ал Шами потвърди атаката и жертвите.
В понеделник вечерта министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар каза, че около "184 терористи са били неутрализирани" при "антитерористична" офанзива в Северна Сирия и Северен Ирак, започнала в неделя, предаде Анадолската агенция. Акар каза, че по време на първата фаза на операцията са унищожени 89 цели, включително убежища, бункери и складове, принадлежащи на екстремистите.
Турското правителство свързва своите въздушни удари със смъртоносната атака на бул. "Истиклял" в Истанбул преди една седмица.
В неделя Турция нанесе многобройни удари срещу Силите за защита на народа (СЗН) и Сирийските демократични сили в Северна Сирия и обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.
Междувременно иракският премиер Мохамед Шиа ас Судани и президентът на кюрдските автономни територии в Северен Ирак Нечирван Барзани осъдиха нарушенията на иракска територия на съвместна среща във вторник. При атаката на Турция срещу кюрдските райони в страната загинаха няколко души, включително цивилни.
По-рано Германия и Русия предупредиха Турция да не използва прекомерна сила в новата й офанзива срещу кюрдските сили в Сирия и Ирак.
Германският вътрешен министър Нанси Фезер призова Турция да предотврати ескалация на насилието. Германия е на страната на Турция в борбата срещу тероризма, "но реакцията трябва да бъде пропорционална", каза Фезер във вторник в Анкара на среща с турския си колега Сюлейман Сойлу. Тя призова за спазване на международното право и защита на цивилните.
От неделя Турция нанася удари по позиции на кюрдските милиции в Сирия и Ирак, които обвинява за атаката на 13 ноември в центъра на Истанбул. Анкара атакува цели в региони, контролирани от СЗН, които тя разглежда като разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
Надяваме се да успеем да убедим нашите турски партньори да се въздържат от прекомерна употреба на сила на сирийска територия, въпреки всичко“, каза представителят на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев днес в казахстанската столица Астана, предаде агенция Интерфакс. Там се водят нови преговори в така наречения Астанински формат между Русия, Турция и Иран.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза малко по-късно, че Москва може да разбере "загрижеността на Турция за собствената си сигурност". В същото време призоваваме всички страни да се въздържат от предприемане на стъпки, които могат да доведат до сериозна дестабилизация на цялата ситуация, каза Песков, цитиран от Интерфакс.