Финландски ядрен реактор "Олкилуото 3" продължава да се сблъсква със закъснения и няма да започне да генерира електроенергия в обичайния си режим поне до края на януари, посочва местното новинарско издание Ти Ви О, цитирано от ДПА.
Според френско-германския консорциум "Арева-Сименс" (Areva-Siemens), който е доставчик на оборудване за наскоро пуснатия трети реактор, "разследването на повредата в помпите за захранваща вода на "Олкилуото 3" ще продължи още няколко седмици и въздействието му върху графика (на проекта) не може да бъде оценено".
"Олкилуото 3" е третият реактор в атомната електроцентрала "Олкилуото", разположена на едноименния остров, намиращ се край западното крайбрежие на Финландия. Първоначално беше планирано да влезе в експлоатация още през 2009 година. Въпреки това, той беше пуснат за редовно търговско производство на електроенергия след повече от десетилетие - в края на декември 2021 г., след многократни забавяния на проекта и увеличени разходи за строителството му.
Финландия разчита на ядрената енергия, за да замести вноса на енергия от Русия. Освен АЕЦ "Олкилуото", страната има още една атомна централа "Ловииса", разполагаща с два реактора.
Така заедно с временно спрелия трети реактор на АЕЦ "Олкилуото" Финландия има общо 5 ядрени енергоблока, разположени в двете централи, с общ капацитет за производство от 4400 мегавата, според данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).