След началото на военния конфликт в Украйна голям брой ИТ специалисти от страната са наети от компании в Бургас. Според Ивелина Шавова-Стратева, директор на Дирекция "Стопански дейности и икономика" в местната администрация, става въпрос за висококвалифицирани работници в сферата на високите технологии, което налага и сформирането на допълнителни, поддържащи екипи на ниво "джуниър" от страна на бизнеса. 
Пред БТА тя отчете, че това е глътка въздух за ИТ сектора в Бургас, който продължава да понася ударите от липсата на висококвалифицирани кадри, които често избират реализация в чужбина. Според Стратева не липсват случаи, в които украински технологични компании са релокирали всичките си работници в страната ни. Една от тях вече е събрала нов, поддържащ екип в Бургас, след като е преместила служителите си във Варна. 
Точният брой на украинските компютърни специалисти, които работят в града, не е известен, но от общината отчитат, че броят им може би нахвърля сто.
В стремежа си да се справят с липсата на кадри, компаниите все по-често търсят сътрудничество с професионалните гимназии и университети в Бургас. Провеждат се и редица обучения и академии за преквалификация и квалификация. Положителен пример дава Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас, която работи с най-големите технологични компании в страната. 
Липсата на училищна фирма не спира нейните възпитаници да разработват и дори да продават своите софтуерни решения, отчете директорът на гимназията Димитрина Тодорова пред БТА. По думите ѝ в училището вече има 18-годишни ученици, които са регистрирали фирма, за да реализират разработеното от тях. От ръководството на гимназията са получили ценни съвети и консултация със специалисти от най-големите компании в ИТ сектора. 
Все повече представители на бизнеса търсят възможности за сътрудничество чрез "Бизнес карта Бургас"
Четири са дружествата в района на Бургас или със седалище в града, в които са наети над 1000 служители, става ясно от данните в интерактивната бизнес карта на местната администрация. Най-много работни места осигурява нефтената рафинерия "Лукойл" или 1362, следвана от местното ВиК дружество с 1272-ма работници.  
"Картата представлява отворена платформа, в която всяка фирма може да се регистрира. Данните са попълнени на база анкетно проучване, а заявки за включване получаваме всяка седмица", каза Ивелина Шавова-Стратева и уточни, че тази платформа не обхваща всички дружества с над 1000 служители в общината. Идеята ѝ е да предложи на бизнеса общ поглед върху икономическия потенциал в общината, като е предоставена възможност за намиране на партньорства в различни икономически сектори. 

Сред най-големите работодатели, включени в нея, попада и УМБАЛ–Бургас АД, в която работят 1004 души. "Нурсан Отомотив ЕООД" също е сред фирмите в Бургаско с над 1000 служители – или 1069 разкрити работни места. Тази компания произвежда автомобилни кабелни системи и е добре позната на този пазар в чужбина. Регистрирано в Бургас, дружеството е разположило производствената си база в руенското село Люляково. Към февруари тази година, според данните в бизнес портала – в общинския превозвач "Бургасбус" са били наети малко над 880 човека, като днес се отчита спад в броя на работните места с поне 80.
Общата статистика в картата показва, че в района на Бургас са регистрирани 3431 фирми, а заетите в тях са 65 593.