Общината в Кюстендил вдига таксата за битови отпадъци. За рамките на града тя ще се увеличи от 1,4 на 3,5 промила, а в селата - от 1,4 на 3,5. Таксата за бизнеса няма да се коригира, за да могат предприемачите да запазят възможността си да функционират. Това съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов. Предложението на администрацията ще бъде внесено днес в ОбС, който предстои да се произнесе по предложението.
"През последните 15 години ставките дори бяха намалявани. Вслушахме се и в желанието на хората от направеното допитване за увеличаването на таксата за битови отпадъци и данък сгради през миналата година. От икономическа гледна точка решението е аргументирано, но от човешка е трудно решение, но не можем да си позволим да затъваме", коментира Паунов. Той посочи, че причина за увеличението е тежкото положение на общинската администрация и тежкото ѝ финансово състояние, благодарение на "две години политика на пълно обезкръвяване на общините".
Паунов посочи, че към този момент при 1,4 млн. лв. събрани от такса битови отпадъци, похарчените средства за сметосъбиране и сметоизвозвозване са над 3 млн. лв. "Ако не пристъпим към увеличение, системата няма да може да функционира", посочи Паунов. На въпрос на БТА той отговори, че очакваните постъпления за следващата година след увеличението ще бъдат около 2,5 млн. 
По отношение на голямата разлика в корекциите на таксата за битови отпадъци в града и селата, Паунов коментира, че към момента разликата в постъпленията от събираемостта на таксата в града и селата е осем пъти в полза на града. При събрани 1, 270 хил. лв. общо, 1, 050 хил. лв. са постъпили от града. Разходите, които се правят в селата, също са много по-високи, каза още Паунов.
Той посочи още, че общината планира подобряване на качеството на услугата и сериозна работа по отношение на дейности с компостираща инсталация. Нито един човек обаче не се е възползвал от предложението на общината, направено през тази година за изграждане на такава инсталация. Кметът на Кюстендил допълни, че ще се засили и контролът по отношение на нарушители, ще има и стимули за тези, които уведомяват при случаи на нерегламентирано замърсяване.
Паунов добави, че предстои закупуване на нова техника и изцяло обновяване на съдовете за смет, почистване на многобройните незаконни сметища и започване на работа по изграждането на нова претоварна инсталация. Тези дейности досега са били компенсирани с други приходи, но това заради ръста на цените на горивата вече било невъзможно. 
Кметът на Кюстендил заяви, че за да пести от отопление, общината в Кюстендил е събрала в голямата зала, където заседава ОбС и е с южно изложение, няколко отдела от северната част на сградата, където разходите са по-високи. "Вместо да ходят с балтони, сега поне ще бъдат с елеци", коментира Паунов. По отношение на спирането на осветлението за селата в общината през нощните часове, Паунов каза, че мярката ще спести около половин милион лева.  Той даде за пример с. Вратца, където през 2014 г. сметката за улично осветление е била 1198 лв., а сега е около 8 хиляди лева.
"На 24 декември ще свети навсякъде, след 7 януари отново ще ограничим уличното осветление. Търсим възможност за фотоволтаици и подмяна на осветителни тела", каза още Паунов.
По данни на Паунов дефицитът в общинската хазна в момента е близо 7 милиона лв. "Ще покрием облигационния заем с приватизацията на парк-хотела, изчаква се решение на ОбС. Ще остане да се работи по заема във връзка с такса битови отпадъци", каза още Паунов.