Софтуерен специалист дари флейта на единайсетокласник от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. 
"Така дарителската серия в училището продължава. Поводът е много радостен. Диан Тамахкяров, инвеститор в областта на технологиите и софтуера, е и човек с огромно сърце, който помага на млади хора в сферата на изкуството и науката да реализират своите мечти", каза директорът на учебното заведение Мария Дуканова. 
Тя обясни, че бизнесменът й се е обадил през септември тази година и изявил желание да подпомогне талантлив възпитаник на училището, като му закупи музикален инструмент. 
"Единственото условие беше този инструмент да е важен за детето. Критериите, по които избрах ученика, бяха да има отличен успех, сериозно отношение към работата си в училище, творчески изяви и да няма собствен инструмент. Така се спрях на Теодор Димитров от 11-и клас, който е флейтист. Той е много умен ученик и знае каква отговорност поема с тази сериозна награда. Сигурна съм, че ще работи и ще продължи традицията на русенската флейтова школа, която е една от най-добрите в България", обясни Дуканова.
Тя каза още, че сериозните изяви на момчето биха могли да бъдат още по-ярки и значими, ако има собствена флейта, която да му дава сили, хъс и енергия да върви напред. 
Тамахкяров обясни, че през юли тази година е организирал кампания по повод на 50-я си рожден ден. Вместо да му купуват подаръци и цветя, той поискал от приятелите си да дарят средства в специална кутия, която подготвил. Информирал ги, че със събраните пари ще закупи музикален инструмент за дете. 
"Знам, че много деца нямат възможност да си закупят музикални инструменти, от които имат нужда. Моята дъщеря е завършила Националното училище по изкуствата и е цигуларка", обясни Тамахкяров.
Така с парите от дарителската кутия и със свои лични средства осигурил музикалния инструмент за детето. Флейтата е закупена от Япония, а учителката на Теодор Димитров - Надежда Андреева и директорът на училището Мария Дуканова обясниха как са успели да се сдобият с нея. 
"Чрез Явор Желев - първи флейтист на Симфоничния оркестър на БНР, разбрах, че Христо Добринов, който е първи флейтист в Токийския оркестър в Япония, ще организира майсторски клас в София по същото време, когато търсихме усилено инструмента. Той се отзова веднага, купи флейтата и ни я донесе. Този инструмент е на известен японски производител и е венецът при флейтите", обясни Надежда Андреева. 
По думите й Теодор Димитров е ученик с много качества. 
"За него беше пречка, че нямаше собствен музикален инструмент, който да бъде на неговото ниво", каза още учителката. 
Новата флейта е голяма радост за Теодор Димитров. 
"Свиря от 12 години на флейта. Веднага щом изпробвах новия инструмент, усетих разликата. Звукът е много по-плътен, по-живописен, по-богат на обертонове. Мога много по-лесно да се изявявам с него и да предавам емоцията, която съответният композитор е искал да предам. С тази флейта ми е по-лесно и по-приятно да свиря", обясни момчето.