Правителството на Малта внесе законопроект за смекчаване на най-строгото законодателство в Европейския съюз за забрана на абортите, предаде АП.
Текстът, изготвен от управляващата Лейбъристка партия, предвижда процедурата да бъде разрешена на островната средиземноморска страна със силни католически традиции, ако има риск за живота или здравето на майката.
Малта е единствената държава от ЕС, която продължава да забранява абортите. Законодателството на страната предвижда до три години затвор за жени, които прекъсват принудително бременността си, и до четири години зад решетките за подпомагане на аборт.
Тези клаузи обаче на практика вече не се прилагат, като последният известен случай на човек, осъден на затвор, датира от 1980 г.
"Ясно е, че духът на този закон е, никакъв (законов текст) не бива да спира или възпрепятства медицински специалисти да спасят живота на хора", каза за АП министърът на здравеопазването на Малта Крис Фърн.
Управляващата левоцентристка формация има комфортно мнозинство в парламента, което означава, че нормативният акт по всяка вероятност ще бъде приет. От опозиционната Националистическа партия засега не са коментирали законопроекта.
Малта е една от малкото западни държави, забраняващи абортите, отбелязва АП. Сан Марино декриминализира процедурата през септември миналата година, а преобладаващо католически страни като Италия и Ирландия вече я разрешиха.
Полша обаче въведе почти пълна забрана на абортите. Изключение се прави, когато жената или здравето на майката са изложени на риск или бременността е резултат от изнасилване и кръвосмешение. Законопроектът в Малта не предвижда узаконяване в последните два случая.
Забраната на абортите в страната отново влезе във водещите новини, когато американска туристка пометна на острова през лятото. Въпреки че жената получила силен кръвоизлив, в Малта й била отказана медицинска помощ и в крайна сметка тя бе транспортирана със самолет до испанския остров Майорка, където бе настанена в болница.
Андреа Пруденте заведе дело в малтийски съд с аргумента, че националната забрана на абортите нарушава международното право. Процесът е в начален стадий.
Две неправителствени организации отделно внесоха искания в малтийски съдилища за узаконяване на абортите.