Ще има още много предложения за снабдяване в областта на отбраната, които ще бъдат внесени за одобрение от германския парламент през тази година, заяви днес говорител на министерството на отбраната, след като войната в Украйна постави отново акцента върху нуждата от бързото привеждане на германската армия в съответствие с изискванията, съобщи Ройтерс.
"Особено отделът за обществени поръчки работи на пълни обороти", каза говорителят, който добави, че "много голям брой“  предложения за по 25 млн. евро  ще бъдат внесени в Бундестага за одобрение тази година.
Германия полага усилия да увеличи снабдяването в областта на отбраната или да замени оръжията и боеприпасите, които е доставила на Киев, съобщиха няколко източници на Ройтерс. По-рано през годината канцлерът Олаф Шолц обеща 100 млрд. евро, за да ускори процеса.
Говорителят добави, че след като заблудена ракета се взриви в Полша миналата седмица, Германия е обсъдила възможността да предложи на съседката си помощ при охраната на въздушното й пространство, както и ракети "Пейтриът".
Днес стана известно че и Литва ускорява плановете си за придобиване на зенитно-ракетна система със среден обсег на действие след ракетния удар в съседна Полша миналата седмица, съобщи ДПА.
В очакване на срещата на върха на НАТО през 2023 г., която трябва да се проведе във Вилнюс, литовски представител заяви, че за Литва също така е приоритет да работи със съюзниците по разработването на регионална система за противовъздушна отбрана.