Създаването на обединена регионална система за противовъздушна отбрана между Русия и Таджикистан е необходимо, тъй като ситуацията в региона става напрегната, заяви руският посланик в Душанбе Семьон Григориев, цитиран от ТАСС.
"Договорната основа за това вече съществува. Нашите страни са съгласни, че това сътрудничество е необходимо, защото има тенденция ситуацията в региона да става по-напрегната", каза Григориев в интервю за агенцията.
Посланикът, който връчи днес акредитивните си писма на таджикистанския президент Емомали Рахмон, добави, че системата за ПВО между Русия и Таджикистан "ще бъде създадена под контрола на военните ведомства на двете страни".
През декември миналата година Русия и Таджикистан ратифицираха споразумение за създаване на обединена система за ПВО. През април тази година генерал-полковник Юрий Грехов, заместник-председател на Координационния комитет по въпросите на противовъздушната отбрана към Съвета на министрите на отбраната на страните от ОНД, съобщи, че за изпълнението на споразумението за създаване на обединена регионална система за ПВО между Русия и Таджикистан е разработен проект на списък с военните командни органи, центрове за управление, обединения, формирования и военни части, предназначени за обединената регионална система за ПВО на Русия и Таджикистан, който проект се съгласува в управлението за ПВО на Централния военен окръг.