Министерството на териториалното управление и инфраструктурата на Армения и руската държавна корпорация "Росатом" продължават съвместната си работа по концепцията за удвояване на експлоатационния живот на втори енергоблок на Арменската АЕЦ "Мецамор”. Това каза по време на Международния форум "Атомекспо 2022" в Сочи Евгений Салков, генерален директор на "Росатом сървис" (Rosatom Service), дъщерна компания на "Росатом", в отговор на въпрос на арменската информационна агенция АРМЕНПРЕС.
Той изрази надежда, че в началото на 2023 г. ще бъде подписано споразумение за двойно удължаване на срока на експлоатационната годност на АЕЦ-а. 
Салков коментира и извършената работа по модернизацията на енергоблока, като посочи, че в резултат на комплексната работа, извършена от голям професионален екип, втори енергоблок може да работи до 2026 година.
Относно въпроса за безопасността той заяви, че са извършени мащабни дейности по модернизиране, по-специално на системата за управление в реакторната секция, системата за надеждно захранване, както и други системи, които са пряко свързани с контрола на безопасността.
Във връзка с намерението на Армения да удължи срока на експлоатация на реактора до 2036 г. Салков каза, че Русия има голям опит в това отношение. Това означава, че тази програма (за удвояване на живота на атомни реактори) може да се прилага и в Армения. "Росатом" и арменското министерство на териториалното управление и инфраструктурата създадоха концепция за удължаване с два пъти на сегашния живот на реактора, посочи още генералният директор на руската компания.
"Според мен работим доста успешно в тази съвместна работна група, като вече е определена последователността от действия, които трябва да реализираме в рамките на тази концепция",  съобщи също така той, като добави, че предстои да се определи колко ще струва програмата по удължаване на живота на АЕЦ-а.
По думите му в края на настоящата или началото на идната година вероятно ще бъде подписан договор за удължаване на живота на енергоблока.
Като целева дата за удължаването е определена 2036 г., но според Салков окончателното решение трябва да бъде взето от регулаторния орган въз основа на резултатите от дейностите по модернизация. Той посочи, че първо ще се направят изчисления, колко дълго може да работи още реакторът. Много неща в атомната централа се оценяват като подлежащи на замяна. Необходимо е да се определят ресурсите за замяна. Руският опит показва, че има достатъчни ресурси.   
(Тази информация се разпространява от БТА по споразумение с агенция АРМЕНПРЕС)