През 2024 г. Франция ще бъде домакин на среща на върха на Международната организация на франкофонията за първи път от повече от 30 години, обяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.
Агенцията отбелязва, че страната за последно прие такъв форум през 1991 г. - в Париж. Първата среща на високо равнище на франкофонските държави се проведе пет години по-рано във Версай по инициатива на тогавашния френски президент Франсоа Митеран.
(Следващата) "среща на държавните и правителствените ръководители (на страните от Международната организация на франкофонията) ще се проведе през 2024 г. в (замъка) Вийер-Котре", Северна Франция, каза Макрон в излъчено днес интервю за телевизия "Те Ве Сенк Монд" (TV 5 Monde).
Там е предвидено да бъде построен Международният град на френския език, отбелязва АФП.
"Няма по-добро място, за да може френският език да разкаже своята одисея и да построи бъдещето си", добави Макрон.
В този замък на 85 километра североизточно от Париж крал Франсоа Първи през 1539 г. издава указ, обявяващ френския за официален език на мястото на латинския - основополагащ акт в историята на страната, припомня АФП.
Във Вийер-Котре са се играли пиеси на Молиер, Корней и Расин.
Отложена на два пъти в условията на пандемията от новия коронавирус, 18-ата среща на върха на Международната организация на франкофонията се проведе този уикенд на туниския остров Джерба. Лидерите на страните от блока имат амбицията да засилят ролята му на световната сцена.
Макрон, който участва в първия ден от работата на форума вчера, призна, че френският език е загубил позиции в Магреба през последните десетилетия, и призова за "франкофония на действието".
Сред основните теми на срещата днес бе политическата нестабилност в Африка, която подхранва все по-голямо недоверие сред населението, отбелязва АФП.
Основаната през 1970 г. организация има три основни задачи: да насърчи употребата на френския език, по-конкретно чрез образователни програми, да развие икономическото сътрудничество във франкофонското пространство и да посредничи за уреждането на международните конфликти.
България беше представена на срещата в Джерба от вицепрезидента Илияна Йотова. В оглавяваната от нея делегация бе и служебният министър на външните работи Николай Милков.