В столичния храм "Св. София" беше отслужена панихида за упокоението на блаженопочиналия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на храма "Св. София" и духовен надзорник на Софийската епархия. Това съобщиха от Софийската митрополия.
Панихидата беше отслужена за навършването на една година от блажената кончина на отец Ангел Ангелов - на 24 ноември 2021 г.
Заупокойната молитва оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийската епархия, със ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Йоан Карамихалев, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма, с протойерей Сава Кокудев, протойерей Костадин Тренев, протойерей Васил Танев, със свещениците Тома Попов и Евтимий Куков, и с йеродякон Поликарп.
Годишнината от блажената кончина на отец Ангел уважиха много негови близки, приятели, духовни чеда и сътрудници, отбелязват от Софийската митрополия.
След молитвата за упокоение на душата му, епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което, изтъквайки неговата всестранно развита личност и достойния му живот, призова всички да го помнят, да се молят за него и да предават тази любов и спомен за бележития човек.
"Семейството на отец Ангел се бяха погрижили всички присъстващи да получат коливо и приношения за упокой и произнасяне на топла молитва: "Бог да го прости! Бог да прости незабравимия отец Ангел! Вечна и блажена да бъде паметта му!", пишат от Софийската митрополия.
И съобщават, че на 24 ноември, от 14:00 часа, на гроба на отец Ангел, ще бъде отслужена заупокойна молитва.
Ангел (Анжело) Емануилов Ангелов е роден на 27 февруари 1962 г. в Добрич. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ръкоположен е в дяконски сан на 19 април 1997 г. от Траянополския епископ Иларион, а за свещеник - на 29 април същата година. В Богословския факултет на Софийския университет, в катедрата "Християнска апологетика и християнска философия", е хоноруван асистент, веднага след неговото завършване до деня на ръкоположението му.
Служението му като свещеник започва на 19 април 1998 г. от параклиса "Св. Троица" в Суходол, а от 10 август е назначен за свещеник в храма "Св. Мина" в кв. "Модерно предградие". По време на своето служение там, с благословението на Светия синод на Българската православна църква, заминава на едногодишна специализация в старокатолическия университет в Берн, Швейцария.
На 20 май 2004 г. отец Ангел е назначен за предстоятел на старинния храм "Св. София", което послушание достойно изпълнява до последния си дъх. От 1 юни 2011 г. е назначен от Софийския митрополит и български патриарх Максим за протосингел на Софийската митрополия, като не престава да председателства и служи в храма "Св. София". Освободен е от тази длъжност на 15 юли 2017 г. и е назначен за духовен надзорник на Софийската епархия, която длъжност изпълнява до своето упокоение. От 26 ноември 2019 г. до 1 юли 2021 г. той е и председател на църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя".