Община Исперих удостои с почетна грамота и плакет за проявения героизъм Върбан Петков – героят, спасил пътниците от горящия влак на 3 ноември край Каспичан. Отличията бяха връчени от кмета на Исперих инж. Белгин Шукри тази вечер в заседателната зала на общината, в присъствието на семейството и родителите на Петков, зам.-кмета Аксел Кючюк, председателя на Общинския съвет Бейти Бекир, общественици, пожарникари и ученици.
„Личности като вас не трябва да се отминават с мълчание. Добрите примери не трябва да се забравят, за тях трябва да се говори, за да се повтарят“, отбеляза при връчването на наградата кметът Шукри. Той заяви, че напоследък се говори много малко за ценности, за идеали, за каузи, затова, по думите му, е жизнено необходимо да се показва добрият пример. „Респект и уважение пред човещината, смелостта и професионализма ви“, добави Белгин Шукри. Старши инспектор Петков получи като подарък и книга, издадена от Историческия музей за видни личности от историята на Исперих, сред които е и дядо му Върбан Петков, чието име носи. 
„Изпитвам особени чувства към този млад човек. Познавам го задочно във връзка с издаване на броеве на вестник „Исперихски глас“ по проект на Туристическо сдружение „Димитровец“, тъй като Върбан е бил негов член по примера на баща си и своя дядо“, каза директорът на Историческия музей Емилия Германова. Тя припомни пред присъстващите в залата, че за Деня на будителите на изложба на открито, изготвен в партньорство с музея и общината, исперихчани почетоха примера и заслугите на дядо му, познат в града като Върбан турист. 
Германова сподели, че цяла България се гордее с постъпката на спасителя Върбан Петков, но исперихчани са още по-горди с тази достойна проява на мъжество и героизъм на техния съгражданин.
Старши инспектор Върбан Петков благодари на ръководството на общината за признанието. Срещата продължи с разговор за живота, за спомените от детството, за пътя, който е избрал да следва, за героизма и самоотвержеността. Той отправи благодарности към служителите на Районната противопожарна служба в Исперих, като посочи, че именно там е изкарал стажа си като студент. „Първите реални произшествия, в които съм участвал, бяха в община Исперих. Помня все още някои от тях, както и колегите, от които научих своите първи професионални навици“, каза Петков.
В залата бяха и младежи от клубовете по пожароприложен спорт към училищата и Младежкия Червен кръст. В отговор на техен въпрос Върбан Петков заяви, че още от малък е мечтаел да стане пожарникар и вече 22 години е в системата на пожарната безопасност и защита на населението. Той поздрави младите огнеборци, които са били няколко пъти републикански шампиони, като заяви, че Исперих може само да се гордее с тях. Петков призна пред младите хора, че го е страх от високото и огъня, но всичко това с времето се преодолява. Като една от най-трудните и тежки ситуации като пожарникар старши инспектор Върбан Петков описа едно произшествие с трудноподвижни деца, които трябвало да се евакуират от хотел. За инцидента във влака София-Варна подчерта, че бързата му реакция вероятно е спасила живота на пътниците. 
На въпрос какви умения са нужни и какво трябва да развиват младежите, които искат да се насочат към професията на пожарникаря, старши инспекторът заяви, че на първо място това е желанието. „Пожарникарят трябва да е в добра физическа форма и кондиция, да има отлична подготовка и познания. При наличието на всички тези комплексни фактори и добро желание всеки може да стане пожарникар“, допълни той.
Върбан Петков, който освен пожарникар е и планински спасител, запален турист и планинар, алпинист, разказа колко планински върхове е покорил и през какви изпитания е преминал в тези си начинания. Той сподели пред съгражданите си, че най-голяма радост сред всичките изкачвания и височинни постижения му е доставила обиколката на Монблан. Присъстващите в залата научиха още какво включва подготовката на един истински планинар и турист за експедиция при суровите условия на непознатата планина и върхове, дали се е случвало да повери живота си на чужд човек и непознат екип. 
На края на срещата Върбан Петков получи от директора на Историческия музей Емилия Германова трите броя на вестник „Исперихски глас“, в един от броевете на който има статии за постиженията на цялата фамилия Петкови - дядо, баща и внук. 
В дискусията възникна и предложение Върбан Петков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Исперих“.