Министърът на местното самоуправление в правителството на Република Северна Македония Ристо Пенов се срещна с посланика на България Ангел Ангелов. На срещата бяха обсъдени сътрудничеството между Министерството на местното самоуправление и Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България, както и перспективите пред процеса на интегриране на държавата в Европейския съюз,  информира Министерството на местното самоуправление, съобщи специално за БТА агенция МИА.
На срещата Пенов подчерта, че сътрудничеството между двете министерства, отговарящи за изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП /Инструмент за предприсъединителна помощ/ на ЕС, е на високо ниво.
За това говори високият процент на 100-процентово усвояване на средствата от Европейския съюз за финансиране на проекти в общините в пограничния регион. Във втората фаза на програмата на ИПП за трансгранично сътрудничество между двете страни с общ бюджет 19,5 млн. евро са одобрени 30 проекта, повечето от които са изпълнени. Още следващата седмица ще бъде поставено началото на третата фаза, в рамките на която ще бъдат организирани нови обществени покани за проекти, каза Пенов.
На срещата бе обсъдено и по-динамично изпълнение на Меморандума за сътрудничество между двете министерства за обмяна на опит и изграждане на капацитет за по-добро изпълнение на програмите по ИПП, чрез които се финансират много полезни проекти в общините, но и се изгражда доверие между гражданите, което е от голямо значение в процеса на интегриране на страната в Европейския съюз.
(Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)