Ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще изнесат концерт под наслов „Зимни приказки“на 20 ноември от 11:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Той е част от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.
Младите музиканти и танцьори ще донесат настроение за предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщават от Музикалното училище във Фейсбук. Ще участват симфоничният, камерният и духовият оркестър, ансамбъл “Виолино”, гайдарската група, солисти от танцовите и музикалните специалности, а най-малките ученици от начален етап ще изпълнят детски зимни песнички със съпровод на акордеон, в които ще могат да се включат и децата от публиката.
С много желание да започнем с прекрасно настроение празничните дни подготвихме програмата за този концерт, споделя директорът на училището Румяна Петрова и добавя, че в нея са подбрани произведения, обединени от темата за красотата на зимата и зимните обичаи.
В изпълнение на камерния и симфоничния оркестър ще прозвучат творби на Вивалди, Корели, Чайковски, както и пиесата „Персийският пазар” и композицията на Лирой Андерсън „Пътуване с шейна”. Ансамбъл „Виолино” е подготвил популярната песен на Сузи Куатро „Препъвайки се”. Валс на Георги Свиридов по повестта на Пушкин „Виелица“ ще представи Духовият оркестър. В българската празнична традиция ще пренесат публиката солисти от специалност „Пеене” в съпровод на кавал. Включени са коледарски песни, буенек и народни танци. Накрая балетистите ще поднесат композициите „Нежност” по музика на Евгений Дога и „Камбанки” по Валс-скерцо от Шостакович. Валс от мюзикъла „Красавицата и звярът” и тържественият „Радецки марш” от Йохан Щраус ще сложат финал на зимната музикална приказка на НУИ „Добри Христов“.