Община Бургас е отличена със специален медал за социален проект на официалната церемония по случай 15-годишнината на европейската програма Regiostars в град Евора, Португалия. Това съобщиха от общинския пресцентър.
Признанието бе връчено от еврокомисаря по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. Отличието от името на кмета Димитър Николов прие директорът на общинската дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Мая Казанджиева. 
Бургаският проект е отличен след оспорвана надпревара с над 300 европейски проекта. Той е свързан с изграждането на пет центъра от семеен тип за деца с увреждания в Бургас, в който се предлагат набор от социални услуги и услуги за грижи в подкрепа на развитието и интеграцията на 70 младежи с различни нужди.
В началото на месеца от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че проектът „Изграждане на центрове за настаняване от семеен тип на територията на Община Бургас в подкрепа на социалната интеграция на деца в риск“ е сред 15-те финалиста в конкурса Regiostars, организиран от Европейската комисия. Това е единственият одобрен български проект в конкурса, който се провежда от 2008 г. насам. Целта на конкурса през тази година е да се покажат най-добрите практики и натрупан опит по проектите, финансирани от ЕС и реализирани чрез политиката на сближаване, които биха могли да бъдат привлекателни и вдъхновяващи за други региони на ЕС.